A szardínia az egyik legegészségesebb halféle amit csak ehetsz. Azonban többféleképpen is elkészíthető. Meg lehet tölteni akár káposztával is illetve, fenyőmaggal és mazsolával.
Nézzük is, hogy mikre van szükséged ha 4 főre akarod elkészíteni.
- 2 csésze (50 g) aprított kelkáposzta
- 2 ek mazsola és fenyőmag
- 1 gerezd fokhagyma, összetörve
- 1/2 citrom leve és 2 citrom finomra reszelt héja, félbevágva
- 12 szardínia, megtisztítva
- 2 (600 g) édesburgonya, meghámozva, 8 mm-es gyufaszálra vágva
- 1/3 csésze (80 ml) olívaolaj, plusz egy ecset
- 1 ek finomra vágott lapos petrezselyemlevél
- 2 ek panko zsemlemorzsa
Az elkészítése is nagyon egyszerű. Nézzük pontokba szedve.
1. A sütőt elő kell melegíteni 200°C-ra. Helyezd a kelkáposztát egy hőálló tálba, és öntsd fel 1 csésze (250 ml) forrásban lévő vízzel. 1 percig állni kell hagyni, majd csepegtesd le és hideg folyóvíz alatt frissítsd. Nyomd össze, hogy eltávolítsd a felesleges folyadékot. Tedd át egy nagy vágódeszkára vagy robotgépbe mazsolával, fenyőmaggal, fokhagymával és citromhéjjal, és durvára aprítsd fel, és keverd össze. Töltsd meg a szardínia üregeit a kelkáposzta keverékével, majd tedd a sütőpapírral bélelt tepsire. Ezután tedd félre.
2. A krumpli elkészítéséhez keverd össze az édesburgonyát és 2 ek olajat egy tálban. Oszd szét 2 sütőpapírral bélelt tepsi között. 25-30 percig süsd, egyszer átforgatva, amíg aranybarna nem lesz. Szórd meg apróra vágott petrezselyemmel. Tartsd melegen.
3. Növeld a hőt 210 °C-ra. A szardíniát szórd meg zsemlemorzsával, és locsold meg a maradék 2 ek olajjal. 10-15 perc alatt aranybarnára kell sütni.
4. Közben melegítsd elő egy grill serpenyőt közepesen magas lángon. A félbevágott citrom vágott oldalát kend meg extra olajjal. Vágott oldalával lefelé 2-3 percig süsd, amíg enyhén megpirul.
5. Tálald a szardíniát édesburgonyával és a sült citrommal.