Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

A legjobb vitamintartalmú nyári zöldségek

2019. 06. 27. 12:35:00 Sági Zsolt - HillVital

A legjobb vitamintartalmú nyári zöldségek! Ha szeretnél te is egészséges, fitt és erős maradni, akkor mindenképpen naponta kell fogyasztanod zöldséget, legalább napi 5 adagot. 

Mindenki tudja, hogy a zöldségek rendkívül egészségesek mivel nagyon sok vitamin, ásványi anyag, enzim, fehérje, bioflavonoid és fehérje található bennük.

Akkor a legegészségesebb a zöldség ha nyersen vagy párolva fogyasztod. Fontos odafigyelni, hogy ha túlfőzöd vagy túlsütöd akkor szinte minden értéke tápanyag odavész belőle. A legjobb nyári zöldségek közé tartozik a cékla, a sárgarépa, a vajbab, a zöldbab, a cukkini, az uborka, a mángold, a spenót, a retek, a paradicsom és zöldborsó is.
 

A retek egy nagyon értékes zöldség és hozzájárul a máj és az epeműködéséhez is.

Nem csupán a zöldség hanem a leve is nagyon egészséges. A burgonyafélék tartozik a paradicsom és az újburgonya is. Ezeknek nagyon magas a C-vitamin és B6- vitamin tartalma. Nagyon jó kálium és béta-karotin források.  A burgonya szénhidrátokat és értékes növényi rostokat tartalmaz. Nem ajánlott meghámozni az újburgonyát mivel sok értékes tápanyag található benne. A még zöld darabokat nem szabad megenni mivel akár mérgező is lehet még.
 

A borsó és a babfélék tartozik a zöldborsó, a zöldbab és a vajbab. 
Ezek nagyon sok kalciumot, mangánt, vasat, fehérjét, és vitaminokat (A-, B-, C-, K-, E- vitamin) tartalmaznak. Ezek a hüvelyesek szénhidrátokat tartalmaznak a szervezet számára. A zöldborsóban található nikotinsav is ami hatásosan csökkenti a vér koleszterinszintjét.
 

A tökfélék közé tartozik az uborka és a cukkini is.
Mindkettőnek kiemelkedő a C-vitamin tartalma. Az uborka sok szilíciumot tartalmaz ami fontos a haj és a körmök számára. Segíti az emésztést és még a köszvényes problémákkal rendelkezők számára is segítség lehet.
 

A sárgarépának magas a béta-karotin tartalma.
Már napi egy sárgarépa elfogyasztása is képes fedezni a napi A-vitamin szükségletet. A fejes saláta nem csak egészséges hanem még az álmatlanság ellen is hatásos lehet.

 

A céklafélék közé tartozik a cékla, a mángold és a spenót is.
Ezek mind sok kalciumot, folsavat és vitaminokat (A-, C-, K- vitamin) tartalmaznak. A cékla olyan hatóanyagokat tartalmaz amelyek segítségével megelőzhetőek a daganatos betegségek. Segíti az emésztést, az immunrendszert és a máj megfelelő működését is. Nyersen sokkal nagyobb a tápértéke és a levelei is fogyaszthatóak.

Mik azok a zöld zöldségek és miért érdemes fogyasztásuk?

A zöld zöldségek olyan élelmiszerek, amelyek jellemzően magas rost- és vitamintartalmúak, valamint alacsonyabbak a kalóriatartalmukban. Rendkívül hasznosak az egészséges étrend kialakításában, mivel segítenek a szervezetben felvett tápanyagok hatékonyabb felszívódásában. Emellett szerepük van az immunrendszer erősítésében is.

Itt van néhány példa zöld zöldségre:

  • Spenót
  • Brokkoli
  • Kale (kelkáposzta)
  • Zöldbab
  • Zöldborsó
  • Zöld paprika
  • Szőlőhüvely
  • Zöldhagyma
  • Zöldspárga

Ez csak egy kis válogatás, de számos más zöld zöldség is létezik.

 

A legjobb vitamintartalmú nyári zöldségek