Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Gyógynövény határozó - Benedekfű

HillVital

A Benedekfű népies neve:

Áldott bogáncs, keserű bogáncs, áldottfű, áldott bárcs.

 

A benedekfű leírása:

Cnicus benedictus, mely közismert nevén a Benedekfű vagy Szent Benedek-fű, egy évelő növény, melyet gyakran gyógynövényként használnak. Népszerű a hagyományos orvoslásban és a népi gyógyászatban is. A növény a márványfélék (Asteraceae) családjába tartozik, és elérheti a 30-60 cm magasságot.

 

Jellemzően a meleg éghajlatokon őshonos, de mára már számos más területen is elterjedt, beleértve Európát, Ázsiát és Észak-Amerikát is. Termesztése is lehetséges, különösen a mérsékelt éghajlatú régiókban.

 

A növény szárának és leveleinek szúrós szőrzete van, ami megkülönbözteti más növényektől. A levelek szélük mentén fogazottak és összetettek, jellegzetes szürkés-zöld színűek. A Benedekfű virágai kis méretűek és lila vagy lila árnyalatúak lehetnek.

 

Gyógyászati ​​szempontból a Benedekfű levelei és virágai rendkívül értékesek. Hagyományosan a gyomor-bélrendszeri panaszok kezelésére alkalmazzák, például emésztési problémák, étvágytalanság és gyomorégés esetén. A növénynek számos jótékony hatása van, beleértve a gyulladáscsökkentő, görcsoldó és májműködést támogató tulajdonságokat is.

 

 

A Benedekfű felhasználása:

A gyógyászati célokra a növény oldalhajtásait valamint a felső, virágos leveleit szokták leszedni. Ki kell szárítani egy árnyékos helyen, mivel nagyon érzékeny a napfényre. Nagyjából 1 kg szárítmány eléréséhez 4 kg nyers növényre van szükség. A drog keserűszerként használatos a nyál- és a gyomorsav-elválasztás fokozására, emésztési zavarok és étvágytalanság, továbbá máj- és epebetegségek esetén. A népi gyógyászat a drogot sebgyógyításra is alkalmazza. A homeopátia krónikus májbetegségek kezelésére alkalmazza.
 

Tea: A benedekfüvet teában gyakran keverik citromfűvel. Mindkét alkotóelemből 2-2 teáskanálnyit forrázzunk le 0,5 liter forrásban lévő vízzel, hagyjuk állni 5 percig, majd szűrjük le! Naponta 2 csésze tea fogyasztása ajánlott fél órával az étkezések előtt.
 

A növény jó emésztés- és étvágyjavító hatású, gyomorsav-elválasztást fokozó szer, és alkalmazzák a népi gyógyászatban epehajtóként is. Sárgaság ellen is alkalmazták és védi a májat is. Oda kell figyelni a fogyasztására, mivel túl lehet adagolni is ami émelygést, gyomorgörcsöt és hányást is okozhat. 

A benedekfű hatásai.

 

A Benedekfű hatóanyagai:

Szeszkviterpén-lakton típusú keserűanyagok, amilyen a kinicin és az artemiziifolin, továbbá keserű lignán-laktonok, kevés illóolaj, flavonoidok, nagy mennyiségű ásványi anyag, különösen kálium- és magnéziumsók.

 

 

Hogyan gyűjtsük a Benedekfű gyógynövényt?

A növény oldalhajtásait, valamint felső 30-40 cm hosszú virágos, leveles részét alkalmazzák gyógyászati célokra. Fontos, hogy árnyékos helyen szárítsuk, mert a napfényre érzékeny és hamar kifakul. A növényt virágzása kezdetén kell learatni.

< Vissza a gyógynövény határozóhoz