A húsos som egy régóta sokoldalúan felhasznált növény, amely legfőképp immunerősítő hatással rendelkezik.
A Húsos som népies neve:
Som.
A Húsos som leírása:
A Cornus mas, melyet gyakran húsos somnak vagy köznapi nevén somnak neveznek, egy lombhullató cserje vagy kis fa, mely a Cornaceae családba tartozik. Európában és Kis-Ázsiában őshonos, és kulturális és botanikai értelemben is fontos növény. A húsos som egy gyümölcsöt termő növény, melyet hosszú ideig használtak táplálékra és gyógyszerként is.
Külső megjelenés: A húsos som egy kis vagy közepes méretű lombhullató fa vagy cserje, amely akár 5-7 méter magasra is megnőhet. Az ágak széles kiterjedésűek és sűrűek lehetnek. A levelek egyszerűek, oválisak és 5-10 centiméter hosszúak. Tavasszal megjelennek, zöld színűek, majd ősszel sárgára vagy vörösre válnak.
Virágzat: A húsos som virágai rendkívül feltűnőek. A korai tavaszi hónapokban, általában február és március között jelennek meg. A virágok aprók, sárgák és tömött fürtökben helyezkednek el a növény ágain.
Gyümölcsök: A virágzatot követően, kora nyáron megjelennek a húsos som jellegzetes gyümölcsei. Ezek apró, vöröses-barnás színűek és gömb alakúak. A gyümölcsök húsa éretten édes-savanykás ízű, és számos magot tartalmaznak.
Termőhely: A húsos som különböző talajokon jól növekszik, de inkább savanyú, meszes talajokon vagy laza homoktalajban található meg. Napos vagy félárnyékos helyeken is jól fejlődhet.
A Húsos som felhasználása:
A som a benne lévő jelentős fenol és vitamintartalmának köszönhetően, akár szerepet kaphat az érelmeszesedés valamint az annak talaján kialakuló betegségek kezelésében. Ezen felül azonban alkalmazható emésztési zavarok, reumás bántalmak jelentkezésekor fellépő gyulladás csökkentésére, valamint húgyúti fertőzések és májbetegségek kezelésére is.
A som már a régebbi időkre visszamenőleg is fontos szerepet töltött be. Édes-savanykás ízű termése augusztus és szeptember környékén érik be. Ezt követően sokan megaszalják a somot, mely így a téli hónapokban jó C-vitamin forrás lehet. A háztartásokban lekvár, szörp, kompót, bor, pálinka főzhető belőle. Nyersen történő fogyasztása esetén akkor a legízletesebb ha egy kicsit már túlérett.
Éretlen terméseit sós vagy ecetes vízben szokás eltenni.
A húsos som Közép-Európától egészen a Fekete-tenger vidékéig elterjedt.
Hazánkban és a környező országokban is honos. Virágai, melyek tavasszal nyílnak, sok pollent és nektárt tartalmaznak. Ennek köszönhetően a tavaszi első mézelő növények egyike. Kedveli az erdős, cserjés, laza talajt. Igazán lassan növekszik, azonban ha megfelelő körülmények között van, akkor hosszú az élettartama is. Nem sok kártevője akad. Magról történő szaporítás igen nehézkes feladat, mivel akár két éve elteltével is a földben hever a magja anélkül, hogy kihajtana.
A Húsos som hatóanyagai:
A húsos som egy valódi vitaminbomba! Termése sok C-vitamint, cukrot, almasavat, pektint, illat- és festékanyagot tartalmaz. Magas C-vitamin tartalmának köszönhetően képes javítani a szervezet ellenálló képességét, azaz immunerősítő hatással is rendelkezik.
Hogyan gyűjtsük a Húsos som gyógynövényt?
A somnak a termését régóta használják emberi táplálkozásra, amely augusztus-szeptember környékén érik.