Bizony, még az egyszerűnek hitt mogyoró is rendelkezik különböző jótékony hatásokkal, melyekkel érdemes tisztába lenni.
A Mogyoró népies neve:
Mogyorófa.
A Mogyoró leírása:
A Corylus, vagy közismert nevén a mogyoró, egy cserje vagy kis fa, amely a Betulaceae családba tartozik. Ezek a növények általában mérsékelt éghajlaton találhatók meg, és több fajuk Európában, Ázsiában és Észak-Amerikában honos. A mogyorófa leginkább a terméseiről ismert, amelyek apró magvakat tartalmaznak, amelyeket a mogyorónak nevezünk. Ezek a magvak gazdag fehérjékben, zsírokban és egyéb tápanyagokban, így fontos élelmiszerei lehetnek az embernek és más állatoknak egyaránt.
A mogyorófák általában 3-6 méteres magasságot érnek el, bár vannak kisebb és nagyobb fajtáik is. Levelei általában szív alakúak és fogazottak. A virágok a tavasszal jelennek meg, jellegzetes, ernyő alakú virágzatokban, amelyek különböző árnyalatokban lehetnek, például zöld, sárga vagy piros.
A mogyorótermés egy tokban fejlődik, amelyet gyakran burkol a termése védelme érdekében. A tok érett állapotban megnyílik, hogy a magvak kijuthassanak, amelyeket gyakran a mogyoróhéj nevű vékony héj védelmez. Ezek a mogyorótermések különböző módon hasznosíthatók, például nyersen fogyaszthatók, vagy felhasználhatók sütéshez, főzéshez vagy akár különböző élelmiszerek ízesítéséhez is.
A Mogyoró felhasználása:
A drogot (a leveleket, de még a kérget is) a varázsmogyoró levele helyett (hamisításra?) használják a visszérgyulladás és aranyér kezelésére. Ezenkívül gyenge epehajtó hatást tulajdonítanak neki. Ízjavítóként élvezeti teakeverékekben is megtalálható. Szőrös levelei az ízhatás mellett megakadályozzák a tea összetevőinek egymáshoz kapcsolódását. A mogyoróolaj értékes étolaj is egyben.
Tea: Jó izzasztó hatású. A mogyoróból kiváló ülőfürdőt lehet készíteni: Aranyeres bántalmak, illetve visszércsomók esetén ajánlott. A mogyoróban nagyon sok élelmi rost található meg. A rostok nagyon fontosak a táplálkozásban. Megvédik a testet az elhízás ellen mivel jóllakottság érzetet kelt.
Serkenti a bélműködést is és a vastagbél daganat kialakulásának a kockázatát is csökkenti.
A mogyoró nagyon sok rezet tartalmaz, ez pedig nagyon fontos a test és az agy fejlődésében is. Számos fontos vitamin is megtalálható a mogyoróban mint a B1-, B2-, C-, H- és az E- vitamin. Ásványi anyagok közül tartalmaz még káliumot, kalciumot is a réz mellett. Olyan enzimeket is tartalmaz amelyekre szükségük van a sejteknek ahhoz, hogy energiát tudjanak termelni. A B-vitaminok amiket tartalmaz nagyon fontosak a szervezet működése szempontjából.
Az E-, és a C- vitamin nagyon hatásos antioxidánsok, kedvezőek az immunrendszerre és a segítségükkel megelőzhetőek a daganatok valamint a szív- és érrendszeri betegségek is. A mogyoró segítségével számos betegséget meg lehet előzni valamint kordában lehet tartani a koleszterinszintet is valamint még az alakra is vigyázhatsz vele.
Hatóanyagainak köszönhetően jó izzasztó, vizelethajtó növény. Használata a népi gyógyászatban külsőleg aranyeres bántalmak esetén ülőfürdőként ajánlott, valamint visszércsomók kezelésére. Alkalmazzák toroköblítőként is.
A Mogyoró hatóanyagai:
A levél cseranyagot, flavonoidokat, triterpéneket, szterineket, illóolajat tartalmaz.
Hogyan gyűjtsük a Mogyoró gyógynövényt?
A növény levelét használják gyógyászati célokra, melynek gyűjtési ideje június-július.
Vissza a gyógynövény határozóhoz