Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

10 tanács a szemed egészsége érdekében

2022. 02. 18. 10:50:00 Veress Máté - HillVital

A romló szem és a szemüveg hordása nem feltétlenül velejárója az öregedésnek. Több szakember szerint is sokat tehetsz te is a látásod egészsége érdekében. Adunk most neked 10 hasznos tanácsot!

 

1.       Mindig pihentesd a szemeidet rövid időre!
 

Legalább 20 percenként pillants fel a ha számítógép előtt dolgozol. Ha nagyon közelre nézel állandóan, akkor pillants a távolba. Nézz olyan messzire amennyire csak tudsz. Keress meg egy apró részletet a távolban és csak azt nézd. A munka rövid szüneteltetése és a gyakori fókuszálás képes ellazítani a szemet.
 

2.       Akupresszúra
 

Sok esetben a sok és hosszú számítógépes munka miatt a szem elmosódhat és megfájdulhat a szem. Ilyenkor használhatod az ősi akupresszúrás módszert. Az akupresszúra leghatásosabb módja a következő: A behajlított mutatóujjaddal simítsd végig a szemöldöködön az orr felőli végétől a külső vége felé haladva. Ezt többször is ismételheted.
 

3.       Fontos megfelelő világítás is!

A legjobb térvilágítás a házban a mennyezeti világítás lehet ami képes egyenletesen szétosztani az adott helyiségben a fényt.
 

4.       C-vitamin pótlása

A C-vitamin segítségével megelőzheted a szürke hályog kialakulását. Tehát ajánlott rendszeresen szedned ezt a vitamint.

 

5.       Dióolaj a szemszárazságra

A monitor előtti munkának, a dohányzásnak, a kávézásnak és a kontaktlencse viselésének sok esetben az egyik mellékhatása a szemszárazság. Jól bevált és természetes ellenszere lehet a dióolaj. Magas omega-3 és omega-6 zsírtartalma van.
 

6.       Lutein

A lutein egy fontos vegyület a szem számára. Természetes szempigmentként erősíti a sárgafoltot. Kapható étrend-kiegészítő formájában, de több zöldség is tartalmazza.
 

7.       Rövidlátó minél ritkábban használjon szemüveget

Ha rövidlátó vagy, akkor olvasáshoz és közeli tárgyak megfigyeléséhez lehetőleg csak akkor használj szemüveget ha nagyon szükséges. Egyes kutatások szerint a rövidlátók látása akik közeli látáshoz vagy olvasáshoz szemüveget használnak azoknak csak tovább romolhat a szemük.
 

8.       Kicsivel gyengébb szemüveg

Ha az orvosod is egyetért, akkor érdemes megpróbálni kicsivel gyengébb szemüveget viselni. Nagyjából 10%-os legyen az alulkorrekció, ez edzést biztosíthat szemeknek.
 

9.       Ha eltérés van a 2 szem között, akkor erősítsd a gyengébbet!

Ha valakinek eltérés van a 2 szeme között, akkor a gyengébb szemet kell látástréninggel erősíteni. ellenkezőleg fejfájás léphet fel, legfőképpen olvasás közben.

10.   Apró betűs szövegek olvasása

Ajánlott naponta többször apró betűs szövegeket olvasni, akár eltérő fényviszonyok mellett is.

10 tipp a szemek egészsége érdekében.