Ha a mindennapokban kiegyensúlyozottan és egészségesen táplálkozunk, szervezetünk minden szükséges tápanyaghoz hozzájut.
A nők életében viszont vannak olyan életszakaszok, mint pl. menstruáció, menopauza, terhesség, amikor felborulhat a hormonháztartás. Ilyenkor bizonyos tápanyagokból nagyobb mennyiségre van szükség.
Folsav: A folsav alapvető fontosságú a terhesség ideje alatt. Az idegcső-elzáródási rendellenségek elkerülése érdekében a nőknek folsavban gazdag ételeket kell fogyasztaniuk. A folsav fokozott fogyasztását már a gyermekvállalás előtt érdemes elkezdeni. Új kutatások szerint a folsav segít a szívroham és a stroke kialakulásának megelőzésében is. Az ajánlott mennyiség napi 200 mcg (mikrogramm). Gyermekvállalás esetén akár 400 mcg-ig növelhetjük.
Forrásai: spárga, brokkoli.
Kalcium: csontritkulás sok nő esetében a menopauzával együtt jelentkezik. Tehát nagyon fontos a hölgyek elegendő kalciumbevitele. Az ajánlott mennyiség napi 700 mg. A menopauza után a kalcium felszívódása sokkal lassabban történik, ezért érdemes nagyobb mennyiségben fogyasztani.
Forrásai: lazac, natúr joghurt, aszalt füge, mandula
Magnézium: Újabb kutatások szerint a magnéziumhiány a felelős a menstruációt megelőző szomatikus, hangulatbeli változásokért. De menopauza idején segíthet a csontsűrűség növelésében is. Az ajánlott mennyiség napi 270 mg.
Forrásai: napraforgómag, barnarizs, teljes kiőrlésű kenyér, lencse
Omega-3 zsírsav: Terhesség idején különösen ajánlott. Alapvető fontosságú a magzat agyi funkcióinak kifejlődésében. Kutatások azt is bebizonyították, hogy a terhesség alatti megfelelő omega-3 bevitele nagyban csökkenti a koraszülés kockázatát is. Ajánlott napi mennyiség: 0,45 g.
Forrásai: lazac, friss tonhal, szardíniakonzerv