Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

5 lehetséges ok amiért fáradtan ébredsz reggelente

2022. 08. 15. 11:50:00 Veress Máté - HillVital

Ha huzamosabb ideig azt érzed, hogy sose alszod ki magadat, akkor mindenképpen érdemes utánajárni a problémának. A test ilyenkor azt jelzi, hogy valami nincs rendben. Elég rossz érzés amikor alszol 8-9 órát és még fáradtabbnak érted magad mint amikor lefeküdtél. Most részletezzük az 5 okot amik miatt ez kialakulhat.

1. Az alvás utáni tehetetlenség az ébredés utáni lassú kognitív folyamatokat és az erőtlenséget jelenti. Ez az oka annak, hogy amikor felkelsz kissé bizonytalanul állsz a lábadon és zavart is érezhetsz az agyadban. Ilyenkor az agy még ébredezik. A legtöbb embernél az álmosság 15 perctől akár 1 óráig is eltarthat. Van olyan eset is amikor órákon át fennáll. Az alvás utáni tehetetlenség általában több napos pihenés után szokott enyhülni.


2. A képernyő előtt töltött sok idő komolyan képes befolyásolni az alvást. legfőképpen annak a minőségét. Nagyon sokan úgy fekszenek le, hogy előtte órákig a telefont vagy a billentyűzetet nyomkodják, vagy televíziót néznek. Ez persze eléggé káros, ezért ajánlott lefekvés előtt 30 perccel már semmit sem csinálni.

 

3. A rossz alvási higiénia is lehet az oka. A jó alvási higiénia olyan hálószobai környezetet és napi rutint jelent, ami hozzájárul a pihentető alváshoz. Fontos, hogy az ágyunk megtámasztja-e a testet valamint az is számít, hogy mindig ugyanabban az időben feküdj le.


4. A koffein nagy hatással lehet az alvásra. Ilyen még az alkohol is. Mindenképpen javasolt kerülni elalvás előtt 4 órával a koffeint és az alkoholt is.

 

5 Az alvászavar mint az álmatlanság és az alvási apnoe, nem csupán az éjszakákat hanem a nappalokat is tönkreteheti. Aki alvási apnoéban szenved az hajlamos lehet fáradtnak érezni magát ha átaludta az egész éjszakát. Az ilyen problémával mindenképpen szakorvoshoz kell fordulni.

5 lehetséges ok amiért fáradtan ébredsz reggelente