Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

7 tavaszi teendő a kertben

2022. 03. 23. 09:34:00 Veress Máté - HillVital

Több fontosabb dolog is akad a kertben kora tavasszal amit érdemes megcsinálnod. Most bemutatunk neked ebből 8-at.
 

1.Tervezd meg előre a kertet és a konyhakertet!

 

Egy nagyon jól átgondolt vetésterv és egy jól kialakított növénytársítás elég sok problémától és kapkodástól tudja megkímélni az embert. Érdemes előre kitalálni, hogyan építed meg a veteményest és az ágyások összetételét is. Fokozza a kihasználtságot ha vannak elő illetve utónövények.
 

2.Készítsd elő a talajt!
 

Csakis akkor érdemes hozzáfognod az ágyások előkészítéséhez amikor már kellően száraz. Ellenkező esetben nagyon összetömörül a talaj. Nagyon elterjedt módszer az ásás, viszont nem annyira hasznos tevékenység. Ha ásóvillával mozgatod át a talajt nem forgatod egymásra a különböző talajszinteket és nem borítod fel a humusztartalmú rétegek egyensúlyát sem.
 

3.Nevelj palántákat!
 

Érdemes elültetni a kertből gyűjtött vagy a boltban vásárolt magvakat mint a paradicsom, cukkini, fűszerpaprika vagy zeller, de palántázó edényekbe. Ha üzletben vásárolod a magokat, akkor a csávázatlan változatokat kell keresned. Nevelheted őket akár ablakban, fólia alatt vagy üvegházban.
 

4.Vesd el a korai zöldségmagokat!
 

Vannak olyan hidegtűrő növények is amelyeket már márciusban elvethetsz az első ágyásokban. Ilyen a lóbab, a sárgarépa, a borsó, a vöröshagyma, a petrezselyem, a saláta, a spenót, és a fokhagyma is.
 

5.Ültess bogyós gyümölcsű bokrokat és fákat!
 

Ha esetleg faültetést tervezel, akkor a tavasz megfelelő rá. Érdemes a honos fajták választása. A kis fákat legalább az első 2-3 nyáron rendszeresen kell locsolni, nehogy legyengüljenek a forró nyáron. A bogyós gyümölcsű bokrok ültetése márciusban nagyon jó ötlet. Az ültetéskor a bokrokat erősen vissza kell vágni, köré pedig komposztot kell tenni.

 

6.Érdemes évelő és hagymás virágokat ültetni!
 

Szintén márciusban az ősszel virágzó évelőket ültetheted el. Ahogy pedig jönnek az enyhébb idők, úgy ültetheted a kevésbé érzékeny virágokat.
 

7.Gondolkodj előre az öntözésről!

 

Érdemes már most gondolni a meleg és csapadélmentes nyári napokra is. Érdemes utánajárni az esővízzel való locsolásos öntözőrendszereknek. Az esővizet már a korai fagyok elmúltával és a csapadékosabb tavaszi napokon is el lehet kezdeni gyűjteni.
 

Ha tudtam segíteni, akkor kérlek oszd meg ezt a cikket az ismerőseiddel!

7 kora tavaszi kerti teendő.