Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

A B-12 vitaminhiány árulkodó jelei

2021. 05. 10. 12:54:00 Sági Zsolt - HillVital

A B12 vitamin nélkülözhetetlen a szervezet számára, amely főleg állati eredetű táplálékokban található meg.
 

A B12 vitamin hiányának árulkodó jelei lehetnek.
 

A B12 vitamin egy vízben oldódó, színtelen és szagtalan vitamin. Főleg állati eredetű táplálékokban található meg, mint például: sertés, hering, tejtermékek és tojás.
 

Milyen árulkodó jelei vannak a B12 vitamin hiányának?
 

Fáradtság
A B12 vitamin egyik árulkodó jele a krónikus fáradtság. Még több, mint 8 óra alvás után is fáradtnak érezzük magunkat. Ennek az oka a következő. Mivel a B12 vitamin hiányának következtében kevesebb vörösvérsejt termelődik, ezért kevesebb oxigén jut el a fontos szervekhez.

 

Erőnlét
A testben fellépő oxigén hiánya miatt, izmaink terhelhetősége lecsökken. Ebben az esetben fizikailag is gyengébbnek érezzük magunkat.

 

Bizsergés, zsibbadás
A B12 vitamin hiánya miatt kialakuló oxigénhiány az idegekre és az idegsejtekre is hatással van. Egyeseknél ez zsibbadást illetve bizsergést okoz egyes végtagokban.

 

Gyenge idegek
Szorongás, hangulatingadozások, a legapróbb dolgok miatti kifakadás, sírás, mind a B12 vitamin hiányára adhat okot. Egyes kutatások szerint, a B12 vitamin hiánya akár depresszióhoz is vezethet.

 

Sárgás színű bőr
A B12 vitamin hiánya esetén a vörösvérsejtek sérülékenyebbé válhatnak, ami miatt bilirubin nevű pigment ürülhet belőlük, melynek következtében a bőr sárgás színűre változik.

 

Feledékenység
A rövid távú memória hirtelen romlása esetén nem kell rögtön rosszra gondolnunk. Gyakori, hogy a feledékenység mögött B12 vitaminhiány áll. Ilyenkor érdemes változtatni az étrendünkön, valamint valamilyen táplálék kiegészítőt szedni.

 

A B12 vitamin nélkülözhetetlen a szervezet számára. Főleg állati eredetű táplálékokban található meg. A B12 vitamin hiányának árulkodó jelei lehetnek.