Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

A bab nagyszerű hatásai

2021. 07. 14. 10:41:00 Veress Máté - HillVital

A bab már legalább 7000 éve az emberi étrend része. Az egész világon emberek millióinak nyújt nagyon jó és olcsó táplálékot. Nagyon magas a fehérjetartalma, magasabb mint bármelyik növényi eredetű élelmiszernek. 

 

Több mint 100 fajtája létezik, ezért lehet nagyon változatos is. Nagyon sok tápanyag található benne amelyek erősítik a szervezetet.


Nem egy luxus és elegáns étel de viszont véd a szívinfarktustól és a szélütéstől is. Ahogyan csak a borsó és a lencse ez is a hüvelyesek családja közé tartozik. Sok vitamin és ásványi anyag található benne. Nagyon magas a rosttartalma és ezek a hüvelyesek védenek a szív- és érrendszeri betegségek ellen.


A koleszterinszint csökkentő hatása nagyon ismert manapság a szójababnak. Ha jól laksz babbal, akkor kevesebb olyan zsíros hús fogsz fogyasztani az étkezés során ami nem szívbarát.

A sok rost védi a szívet az érrendszeri betegségek kialakulásától. Egy fél bögrényi főtt bab átlagban 6 gramm rostot tartalmaz, ennek az egyharmada oldható rost ami csökkenti a koleszterinszintet. Az oldható rostok segítenek megelőzni a 2-es típusú cukorbetegséget ami a szívbetegség egy fontos kockázati tényezője.

Folsavat is tartalmaz. Ez a B-vitamin segít csökkenteni a szív- és érrendszeri betegségeket kialakulásának esélyét. Azok a nők akik sok folsavat fogyasztanak akár 50%-al is csökkenthetik a szív- és érrendszeri probléma kialakulását.

A hüvelyesek nagyon sok ásványi anyagot tartalmaznak különösen a káliumból található meg bennük a legtöbb. Azok a férfiak akik minél több káliumot juttatnak be a szervezetükbe, azoknál 38%-al csökken a stroke kockázata. Azoknál még jobb a hatás akik magas vérnyomástól szenvednek. A hüvelyesek lehetnek a sejteket megvédő antioxidánsok legfőbb forrásai. A legjobb antioxidánsok a babokban találhatóak meg.

Ha sok babot fogyasztasz, akkor egyél mellé sok leveles zöldséget is, paradicsomot és paprikát is vagy bármilyen C-vitamin tartalmú ételt. A bélből nem szívódik fel könnyedén a növényi eredetű vas, viszont a C-vitamin segít ebben. Ha babot illesztesz be az étrendedbe, akkor fokozatosan növeld a mennyiséget, hogy az emésztőrendszer hozzá tudjon szokni a rostmennyiséghez.

A bab nagyszerű hatásai