A bab nagyszerű hatásai
A bab már legalább 7000 éve az emberi étrend része. Az egész világon emberek millióinak nyújt nagyon jó és olcsó táplálékot. Nagyon magas a fehérjetartalma, magasabb mint bármelyik növényi eredetű élelmiszernek.
Több mint 100 fajtája létezik, ezért lehet nagyon változatos is. Nagyon sok tápanyag található benne amelyek erősítik a szervezetet.
Nem egy luxus és elegáns étel de viszont véd a szívinfarktustól és a szélütéstől is. Ahogyan csak a borsó és a lencse ez is a hüvelyesek családja közé tartozik. Sok vitamin és ásványi anyag található benne. Nagyon magas a rosttartalma és ezek a hüvelyesek védenek a szív- és érrendszeri betegségek ellen.
A koleszterinszint csökkentő hatása nagyon ismert manapság a szójababnak. Ha jól laksz babbal, akkor kevesebb olyan zsíros hús fogsz fogyasztani az étkezés során ami nem szívbarát.
A sok rost védi a szívet az érrendszeri betegségek kialakulásától. Egy fél bögrényi főtt bab átlagban 6 gramm rostot tartalmaz, ennek az egyharmada oldható rost ami csökkenti a koleszterinszintet. Az oldható rostok segítenek megelőzni a 2-es típusú cukorbetegséget ami a szívbetegség egy fontos kockázati tényezője.
Folsavat is tartalmaz. Ez a B-vitamin segít csökkenteni a szív- és érrendszeri betegségeket kialakulásának esélyét. Azok a nők akik sok folsavat fogyasztanak akár 50%-al is csökkenthetik a szív- és érrendszeri probléma kialakulását.
A hüvelyesek nagyon sok ásványi anyagot tartalmaznak különösen a káliumból található meg bennük a legtöbb. Azok a férfiak akik minél több káliumot juttatnak be a szervezetükbe, azoknál 38%-al csökken a stroke kockázata. Azoknál még jobb a hatás akik magas vérnyomástól szenvednek. A hüvelyesek lehetnek a sejteket megvédő antioxidánsok legfőbb forrásai. A legjobb antioxidánsok a babokban találhatóak meg.
Ha sok babot fogyasztasz, akkor egyél mellé sok leveles zöldséget is, paradicsomot és paprikát is vagy bármilyen C-vitamin tartalmú ételt. A bélből nem szívódik fel könnyedén a növényi eredetű vas, viszont a C-vitamin segít ebben. Ha babot illesztesz be az étrendedbe, akkor fokozatosan növeld a mennyiséget, hogy az emésztőrendszer hozzá tudjon szokni a rostmennyiséghez.
HASZNOSNAK TALÁLTAD EZT A CIKKET?
