A brokkoli nagyon sokat segíthet az egészség megőrzésében, hiszen nagyon sok jótékony hatással rendelkezik.
Most megismerheted egy kicsit jobban a brokkolit.
A brokkoli sajnos nem tartozik a legkedveltebb zöldségek közé.
Sok esetben nem is az íze szokták elutasítani hanem a zöld színe miatt pedig a zöld színének köszönhető az egészségre gyakorolt hatása.
A nagyon élénk zöld színéért a klorofill a felelős ami egy természetes flavonoid, melynek köszönhetően nagyon erős antioxidánsokkal rendelkezik a brokkoli. Fontos tudni, hogy az antioxidánsok nagyon fontos szerepet játszanak abban, hogy az immunrendszer erős legyen és megakadályozzák a szabadgyökök elszaporodását.
Antioxidáns tulajdonsága mellett még tartalmaz vitaminokat (A-, C-, B- és K-) és ásványi anyagokat (nátrium, kálium, kalcium, réz, vas, magnézium, foszfor). Megelőzhetőek vele a daganatos betegségek valamint a szív- és érrendszeri betegségek is. Sokat segíthet a vérszegénységben szenvedőknek és a kismamáknak is.
Antibiotikus hatással is rendelkezik.
Ezt a benne rejlő rafaninnak köszönhető, amely egyébként megtalálható még a retekben és a vöröskáposztában is megtalálható. Ezen felül már több kutatás is igazolta, hogy gátolja egyes vírusok, baktáriumok és gombák szaporodását.
Pajzsmirigy problémák esetén is alkalmazható.
Ez szintén a rafaninnak köszönhető, ugyanis képes gátolni a pajzsmirigyben a tiroxin és a kalcitonin termelődését. Ennek köszönhetően a rafanin tartalmú ételeket, az orosz népgyógyászatban pajzsmirigy megnagyobbodás esetén alkalmazzák. Ugyanakkor ez a gyógyításban korlátozva van, mert nagyobb adagokban komoly mellékhatások is jelentkezhetnek.
Nagyon széleskörű a brokkolinak a felhasználása.
Készíthető belőle zöldségleves, krémleves de akár csőben is süthető. Párolva is nagyon finom egy kis citromlével és olívaolajjal meglocsolva. Nagyszerű saláta is készíthető belőle. Ősszel érdemes frissen fogyasztani, de később fagyasztott formában is felhasználható.