Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

A C-vitamin hiány okai

2023. 01. 23. 14:53:48 hillvital.hu
 
Cikkek a témában
 

A C-vitamin hiánya a szervezetben súlyos következményekkel járhat, beleértve a gyengült immunrendszert, a bőrproblémákat és a csontok erőtlenségét.
 


A C-vitamin (askorbinsav) egy vízben oldódó vitamin, amely számos fontos funkciót tölt be a szervezetben, beleértve a kollagén szintézisét, ami fontos a bőr, a csontok, a fogak és az erek egészségéhez. A C-vitamin hiánya a szervezetben súlyos következményekkel járhat, beleértve a gyengült immunrendszert, a bőrproblémákat és a csontok erőtlenségét.

 

De vajon mi okozza ezt a hiányt?

Az egyik leggyakoribb oka a C-vitamin hiányának a rossz táplálkozás. A C-vitamin fő forrásait a gyümölcsök és zöldségek fogyasztása adja, így azok, akik nem fogyasztanak elég friss gyümölcsöt és zöldséget, nagy valószínűséggel C-vitamin hiányban szenvednek. A C-vitamin érzékeny a hőre és a fényre, így a gyümölcsök és zöldségek túlzott feldolgozása, a tárolása és szállítása során is veszíthet a vitamintartalmából.


A stressz is hozzájárulhat a C-vitamin hiányához. A stressz hatására a szervezetben több kortizol, azaz stresszhormon termelődik, ami megemeli a C-vitamin felszívódásának ütemét, így a szervezetnek több C-vitaminra van szüksége a normál működéshez. Vannak olyan ételek amelyek segíthetnek a stressz legyőzésében.

 


A dohányzás is hozzájárulhat a C-vitamin hiányához. A dohányzás káros hatásai között szerepel a C-vitamin anyagcsere-folyamatainak elnyomása, ami csökkenti a szervezetben lévő C-vitamin mennyiségét.


Azok, akik alkoholt fogyasztanak, valószínűbb, hogy C-vitamin hiányban szenvednek, mert az alkohol megzavarja a C-vitamin felszívódását és anyagcseréjét.


Végül, néhány embernél genetikai okok miatt is lehet C-vitamin hiánya. Azoknál az embereknél, akiknek hiányzik a GLO enzim, amely a C-vitamin szintéziséért felel, a szervezetük nem képes előállítani elég C-vitamint, így ők kénytelenek pótolni ezt a vitamin hiányt a táplálkozásukkal vagy külön vitamin készítménnyel.


Emellett, bizonyos betegségek is hozzájárulhatnak a C-vitamin hiányához. Például, a Crohn-betegség, a hasnyálmirigy-gyulladás, a cukorbetegség, valamint a malabszorpciós szindróma, amikor az emésztőrendszer nem képes megfelelően felszívni a táplálékot.


A C-vitamin hiányát többféle tünet jelezheti, beleértve a gyengeséget, fáradtságot, kimerültséget, valamint a bőrproblémákat, mint a fekélyek, a vérzéses sebek és a bőrpír. A C-vitamin hiánya hosszú távon komolyabb szövődményekkel is járhat, mint például a csontok erőtlensége és a szívbetegségek.

Családi étkezés az asztalnál