Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Mégis mi az a canola vagyis a repce? Most kiderül!

2022. 06. 15. 13:33:00 Veress Máté - HillVital

Először is nézzük meg botanikusan a növényt. A repce vagy tudományos nevén a Brassica napus, a káposztafélék családjába tartozik egyébként. Nagyon értékes ipari növénynek számít, és a magjából olajat szoktak készíteni.

Mégis mi az a canola vagyis a repce? Most kiderül!

A növény a mediterrán vidékről származik, és az Indus völgyében már időszámításunk előtt 3000-ben is ismerték és termesztették. Már az ókorban is eljutott Kínába és Japánba is. Napjainkban már az egész világon termesztik.

Most pedig nézzük, hogyan tudod felismerni a repcét. A szára kerek keresztmetszetű és egyenesen feláll és bokrosan ágazik el. Nagyjából 75-125 cm magas lehet a növény. A levelei kékeszöld színűek. Az alsó levelei nyelesek és szőrösek, a felsők pedig kopaszak és szárölelők. A virágai fürtökben nőnek, egyes virágok akár 15-30 mm-esek is lehetnek. Közepesen hosszú sziromlevelei élénksárga színűek.

A repce tulajdonságai.

 

A virágzata felső részén a nyíló virágbimbói a kinyílt virágok fölé emelkednek. Általában áprilistól szeptemberig nyílnak. A termését becőnek hívják és 5-10 cm keskeny lehet. Úgy 15-40 repce mag található egy becőben. Igényli a jó talajerőt és a növényvédelmet is. Az őszi repcét augusztus végén szokták vetni és június-júliusban szokták aratni. Hazánkban hektáranként nagyjából 1,8 tonna magot szokott teremni. A magvak úgy 1,5-2,8 mm-esek és gömbölyded alakúak. A legtöbbjük vörös színű, barna vagy fekete is lehet. Néhány típusnak sárga is lehet. A sötétebb színű magvak már éretlenül vörösek.

A canola olaj már az időszámításunk előtt is ismert volt és használták, ugyanis vannak erről feljegyzések. Európában már a 13. századtól állítanak elő repceolajat. Érdekesség egyébként, hogy a világ repceolaj termelése úgy 11 millió tonna, ez számít a harmadik legtöbbnek a növényi zsiradékok közül. Magyarországon a napraforgó után a legjelentősebb olajnövény. Hazánkban 80-120 ezer tonna magot szoktak termeszteni. A magolaja tartalmaz erukasavat és eikozénsavat is. Ezek a zsírsavak képesek lerakódni az emberi szervezetben ahol eléggé nehezen bomlanak le. Ennek a kiküszöbölésére Kanadában kifejlesztettek egy repcefajt ami már nem tartalmazza ezeket az anyagokat, és ezt nevezik nullás repcének. A repce virága különösen vonzó a méhek számára, mivel nagyon gazdag a pollentartalma.

A repce felhasználása.

A repcéből kiváló repce méz szokott készülni aminek több jótékony hatása is van. Nagyszerű lehet vérszegénység esetén, mivel magas a vastartalma és képes fokozni a vérképződést is. Enyhén lúgos kémhatású, ezért nagyon hasznos lehet gyomorsavtúltengés esetén is. Nem okoz problémát a fogyasztása ha fennáll a gyomorsavtúltengés. A lúgos kémhatása miatt beépíthető lúgosító kúrákba is könnyedén. Magas a szőlőcukor tartalma, ezért a méze fehér szemcsékké kristályosodik.

Repceolajat is készítenek belőle aminek szintén vannak ám élettani hatásai. Először is tudnod kell, hogy a repceolaj arany vagy zöldessárga színű. A telítetlen zsírsav tartalmának köszönhetően képes csökkenteni az LDL valamint az összkoleszterinszintet is. Elég magas az omega-3 zsírsavtartalma, ezért magas vérnyomás, érelmeszesedés és cukorbetegség esetén is ajánlott. Képes nyugtatni az idegrendszert. Magas az E-vitamin tartalma ezáltal pedig lassítja a bőr öregedését. Sütéshez is kiváló lehet mivel jól bírja a hőt. A hidegen sajtolt vagy a szűz repceolaj nagyszerű lehet salátákhoz is.

A környezetbarát gyertyákhoz tartozik a repceviasz. Ez viszonylag új anyagnak számít a gyertyagyártásban, és valószínűleg hamar elfog terjedni mindenhol. Újabb érdekesség, hogy már a 12. században is használták a repceolajat a mécsesekbe, de viaszként csak néhány éve. Nagyon lassan ég és elég hosszan is tart. Nagyon jó illatmegtartó képessége van. Nagyon jó tulajdonsága, hogy korommentesen tud égni. Az égéses során nem szabadulnak fel toxikus anyagok.

A környezet szempontjából is vannak előnyei a repcének. Mivel Európában is termesztik, ezért sokkal kevesebb a szállítási költség és sokkal kisebb a szénmonoxid kibocsájtás is. Védi a talajt és a méheknek is sokat segít. Egyáltalán nem veszélyes sem a háziállatokra, sem a vadon élőkre. Ez 100%-ban növényi, biológiailag lebomló anyag. Egyáltalán nem génmódosított.

Több felhasználási módja is van még a repcének. Készítenek belőle repce brikettet ami nagyon jó tüzelő anyag lehet télen. Gyártanak még belőle repcepogácsát amit a marhák és a juhok etetésére használnak. Sok esetben festékalapanyag is lehet. A mosószer gyártásnak is az egyik alapanyaga a repce. Több kozmetikai termék is tartalmaz repcét.

Összegezve egy rendkívül univerzális növényről van szó és nagyon elterjedt is az egész világon. Ha esetleg tudunk neked új információval szolgálni vagy segíteni, akkor oszd meg ezt a cikket az ismerőseiddel is.

A repce csodás hatásai.

Tartalomhoz tartozó címkék: canola repce repce olaj