Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

A cickafark hatása a szervezetre

2023. 12. 04. 14:27:00 hillvital.hu

A cickafark egy olyan gyógynövény, amelyet már az ókori orvoslásban is felhasználtak.
 

Főbb hatásai között megemlíthető a sebek vérzésének a csillapítása, valamint a gyulladás-, és fájdalomcsillapító hatása is.
 

A cickafarkfűben lévő hatóanyagok
 

Az összehúzó hatását a benne lévő egyik hatóanyagnak, a tanninnak köszönheti. Ezen kívül azonban a szintén benne található flavonoidok, alkaloidok, kumarin és illatanyaga, valamint a az azulén miatt is rendkívül hatásosnak bizonyul. Ezeken kívül azonban egy másik jelentős hatóanyaggal is rendelkezik. Ez nem más, mint a kamillában is megtalálható kamazulén. Ennek a hatóanyagnak nagyon jó görcsoldó hatása van, ami miatt hozzájárul az emésztőrendszer, valamint a méh nyugtatásához egyaránt. Ennek köszönhetően a cickafark is alkalmas a menstruációs görcsök csillapítására.
 

A cickafark hatása

Kiváló gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően felhasználható hüvely-, és méhgyulladásra, valamint nyálkahártya és fogínygyulladásra is. Sebösszehúzó és sebgyógyító hatással rendelkezik. Hozzájárul a menstruációs görcsök és vérzés csökkentéséhez. A nők doktora megnevezést többek között ennek a hatásának köszönheti. Ezen kívül azonban hasi fájdalmak, puffadás, de még az emésztés javítására is kiválóan alkalmazható.
 

Rendszeres fogyasztásával a kínzó fejfájás is megszüntethető.
 

Bőséges és rendszertelenen vérzés esetén, reggelente javasolt elfogyasztani belőle 1-1 csészével 2-3 héten keresztül, a menzesz ideje előtt és alatt is.
 

Petefészek-, méhnyak-, vagy akár hüvelygyulladás esetén naponta 3 csészével ajánlott fogyasztani belőle étkezések előtt.
 

A cickafark segíthet a menstruációval járó fájdalmas görcsök, sőt egyes szakértők szerint a rendszertelen menstruációs ciklus megszüntetésében is. Mivel azonban nem egy csodaszerről van szó, ezért az utóbbi csak abban az esetben lehetséges, ha a ciklus elmaradása mögött nem áll valamilyen komolyan egészségügyi probléma.
 

A cickafark hatása