Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

A cinkhiány jelei

2022. 02. 19. 12:33:00 hillvital.hu

A krónikus betegségeknek (pl. Alzheimer-kór, diabétesz) mind közük van a cinkhiányhoz, mivel fontos szerepet játszik az immunrendszer megfelelő működésében és a sejtek egészséges növekedésében.
 

Mivel a cinkhiány miatt gyengül az immunrendszerünk, ezért könnyebben kapunk el betegségeket, vírusokat és fertőzéseket.
 

Az erős hajhulláshoz is a cinkhiány vezethet, de azt tudni kell, hogy ehhez nagyon alacsony cinkszintre van szükség. Ilyenkor már olyan alacsony a cinkszint, hogy egyéb tünetek is előfordulhatnak, mint pl.: hasmenés, szem- és bőrproblémák.
 

Felléphetnek különböző bőrproblémák is, mivel a cinknek fontos szerepe van a kollagénszintézisben, valamint a sebek utáni gyógyulásban is. Mivel a bőr sejtjeihez is köze van, ezért hiányára gyakran pattanások, száraz, viszkető bőr, kiütések, ekcéma, pszoriázis vagy nehezen gyógyuló sebek utalhatnak.
 

Mivel a cinknek köze van az érzelmi kiegyensúlyozottságunkhoz is, ezért ha az elmúlt időszakban gyakrabban vagyunk rosszkedvűek, nehezebben találjuk meg a motivációt vagy esetleg sokkal könnyebben kapjuk fel a vizet a szokásosnál, akkor cinkhiányra is gyanakodhatunk. Az érzelmek mellett a kognitív funkciókra is hatással lehet. Ezáltal jelentkezhetnek tanulási, koncentrálási, vagy memóriával kapcsolatos nehézségek is.
 

Látásunk egészsége is kapcsolatban áll a cinkkel. Hiánya többek között farkasvaksághoz, zavaros látáshoz vezethet.
 

Cinkhiány tünetei lehetnek még a gyenge szaglás, ízlelés és hallás, de ez főleg 60 év felettieknél fordul elő. A cinkhiányban szenvedők gyakran azt tapasztalják, hogy másnak érzik a megszokott italok és ételek illatát. Ez sajnos nem teljesen biztos, hogy cinkhiányra vezethet vissza, mivel valamilyen gyógyszer mellékhatása is lehet. Először annak kell utánajárni.

 

A nagyothallóknak a 12%-a általában alacsony cinkszinttel rendelkezik. Egyes szakértők szerint ez azért van mert a cink gyulladásgátló hatással rendelkezik és képes csökkenteni a belső fülben létrejött oxidatív stresszt.
 

A cinkhiány jelei