Biztosan hallottad már, hogy a csokoládé boldogságot okoz. Vannak viszont sokkal fontosabb tulajdonságai amelyeket érdemes megismerned. Napjainkban már úgy emlegetik mint az agy egyik legfontosabb ételét.
A fekete csokoládé mérsékelt mennyiségben nagyon sok élettani hatással rendelkezik. A csokoládé segít lelassítani az öregedést és nagyszerű gyulladásgátló is. Mondhatjuk, hogy a csokoládé egy szuperélelmiszer. Rendszeresen szüksége van rá az agynak és a testnek is. Már nagyon régóta kutatják a csokoládé élettani hatásait és egyre több tanulmány bebizonyította, hogy nagyon jó hatásai vannak a csokoládénak a kognitív funkciókra, a szív- és érrendszerre.
Ha rendszeresen fogyasztasz te is csokoládét, akkor sokkal egészségesebb lesz a szíved valamint az érrendszered. Sokkal élesebb lesz az elméd és még a hangulatod is vidámabb lesz. A csokoládé a kakaófa pörkölt, fermentált és finomra őrölt magjából készül el.
A kakaó legjobb hatóanyagai a polifenolok és a metilxantinok. A csokoládé nagyszerű hatásairól ez a 2 anyag a felelős. Nézzük is melyek a csokoládé legnagyszerűbb hatásai. Egy nagyon jó antioxidáns, gyulladásgátló, meggátolja a vérrögök kialakulását, rugalmasan tartja a véredényeket, megvédi az idegsejteket, csökkenti az inzulinrezisztenciát. A csokoládé segíthet azoknak is akik depresszióval vagy szorongással küzdenek. Hozzájárul a nyugalom és az elégedettség érzéséhez.
A csokoládéban található flavonolok javítják a memóriát és az agyműködést. Egy tanulmány szerint azok az idős emberek akik kognitív problémákkal küzdenek, azoknál jelentősen javulhatnak az agyi funkciók a csokoládé hatására.