Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Hungarian
English
German
Kategóriák

A csuklásról

2020. 02. 20. 12:11:00 Sági Zsolt - HillVital

Nagyon kellemetlen tud lenni, ha az emberre rájön a csuklás és nem tudunk egy jól bevált módszert a megszüntetésére.

Mit tehetünk a megszüntetése érdekében?

A csuklás lényegében a rekeszizom görcsös összerándulását jelenti, a rekeszizmot ellátó ideg izgalma váltja ki. De lehet a háttérben túlzott evés vagy folyadékfogyasztás, amikor a feszülő gyomor irritálhatja vagy felnyomhatja a rekeszizmot. A csuklást kísérő hangot az idézi elő, hogy a tüdőkből kipréselt levegő megrezegteti a hangszalagokat.

Hogyan tudjuk mielőbb megszüntetni a csuklást?

Elsőként ajánljuk a mély lélegzetvételt, a levegő visszatartását. Vegyünk mély levegőt, és tartsuk bent, ameddig bírjuk. Ezt csináljuk meg 3-szor egymás után.

Eredményes lehet a vízivás vagy a vízzel történő gargalizálás.

Hatásos csuklás esetén, ha tenyérrel határozott nyomást gyakorlunk a gyomorszájra, közvetlenül a szegycsont alatt.

Bevált módszer a papírzacskóba való visszalélegzés, illetve az érintett személy megijesztése. Ennek az a tudományos magyarázata, hogy ha megijedsz, akkor a csuklás ritmusától eltérő fázisban lélegzel be. 

Hasznos lehet az is, hogy leülünk egy székre egyenes háttal, és visszatartjuk a lélegzetet. Hátrahajtjuk a fejünket 10-15 másodpercig, amíg bírjuk levegő nélkül. Ilyenkor a rekeszizom fix helyzetben marad.

A jég is segíthet. Lenyelhetünk egy kis adag összezúzott jeget, vagy helyezzünk jégtömlőt a gyomorszájra. A nyak két oldalának ujjbeggyel történő egy percig tartó nyomása is elállíthatja a csuklást.

Az is hatásos lehet ha tüsszentesz. A rekeszizom tüsszentés közben nagyon erősen összehúzódik, ettől pedig elmúlik a csuklást okozó görcsös állapot. Hatásos lehet valamilyen ingerléssel mint az őrölt bors szaglása, valahogy tüsszentést létrehozni.

Hasznos lehet a rekeszizom görcsének az oldása, ha lazán háton fekszel és mély levegőt veszel közben.


Szüntesd meg a csuklást!