Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

A fájdalomcsillapítás története röviden összefoglalva

2023. 06. 15. 13:13:00 hillvital.hu

A fájdalomcsillapítás története, avagy a fájdalom érzetének megszüntetése tulajdonképpen egykorú az orvoslással és az orvosláshoz hasonlóan az évszázadok során óriási változáson és fejlődésen ment keresztül.

Érdemes visszatekintenünk a múltra, hogy régen milyen fájdalomcsillapító módszereket alkalmaztak, és hogy a mai világban miben változott a legtöbbet a fájdalomcsillapító.

 

A legrégebbi írásos emlékek, a babiloni agyagtáblák és az egyiptomi hieroglifák is azt bizonyítják, hogy az ember ősidők óta próbálja enyhíteni, megszüntetni a fájdalmat. Az első fájdalomcsillapító módszer varázslás volt. Az őskori fájdalomcsillapítás problémája a belső fájdalom enyhítése volt. Értették, hogy a sebek mellé párosuló fájdalom a seb gyógyulásával elmúlik, ám nem tudtak mit kezdeni a test belsejében, a külső jelek nélkül mutatkozó fájdalommal.
 

Az ókorból találtak olyan feljegyzéseket, amelyeken a különféle fájdalmak és azok enyhítésére szolgáló megoldások leírásai találhatóak.
 

A különféle növények fájdalomcsillapító hatásaival kezdtek foglalkozni, megemlítik már például a mákgumót és az ópiumot is, de a mandragóranövényt és más növényeket is. A növényekből nyert kivonatok és a különféle főzetek képezték a fájdalomcsillapítás alapját. A régi kínai orvoslás is ebből a korból nőtte ki magát, már ismerték az akupunktúrát és ők is alkalmazták a növényi kivonatok természetes hatásait. A fájdalomcsillapító terén a középkorban következett be a hanyatlás. Ugyanis ekkor már feledésbe merültek a régi tanok, újak pedig nem nagyon keletkeztek az új fájdalomképzet miatt. A betegséget és a vele járó fájdalmat Isten büntetésének tekintették és nem kezelték minden esetben. A fájdalomellenes kezelésben a kábító szivacs vált elterjedté.
 

Az újkorral minden addigi orvoslás és fájdalomcsillapítási módszer új lendületet kapott.
 

Felfedezték az ópiumból a morfiumot, amely biztonságos alkalmazási feltételeket biztosított és kifejlesztették az üreges üvegfecskendőt is, amellyel még jobban megkönnyítették a használatát. Talán a morfium a legerősebb fájdalomcsillapító azonban elég veszélyes is lehet mivel függőséget okozhat. Számos hasonló kísérlet mutatott eredményeket és lassan elérkeztek a ma használatos gyógyszerkészítmények, fájdalomcsillapítók világába is. Láthatjuk, hogy az emberiség mennyit foglalkozott a fájdalomcsillapítással. Ma már számos készítmény közül választhatjuk ki a számunkra legmegfelelőbb terméket, azonban szükséges felhívni arra a figyelmet, hogy a gyógyszerek mértéktelen fogyasztása káros mellékhatásokkal jár, nem minden esetben szükséges bekapni egy fájdalomcsillapítót.
 

Vállfájdalom.