Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Ismerd meg a fodros kelt a káposzták ősét

2021. 07. 16. 12:37:00 Veress Máté - HillVital

A fodros kel egyáltalán nem tartozik a közismert zöldségek közé, pedig valójában az egyik legősibb káposztafélék egyike.
 

Mindenképpen érdemes beiktatni az étrendedbe, mert kifejezetten egészséges. 

 

Az ókorban is ismerték a fodros kelt, mivel gyógyító és egészségmegőrző hatása van. Több betegség ellen is felhasználták már régen is.


A fodros kel kalóriatartalma nagyon alacsony. Tartalmaz szénhidrátokat és fehérjéket is, zsír viszont egyáltalán nem található benne. A szénhidrátjai nagyon alacsony tápértékkel bírnak, magas a rosttartalma és koleszterinmentes. Nagy mennyiségben tartalmaz káliumot, kalciumot, A-, B6-, C- és K-vitamint.

Négyszer több C-vitamint tartalmaz mint a spenót. A fodros kel kimagasló antioxidáns, a benne található E-vitamin, karotinoidok és polifenolok nagyban hozzájárulnak ehhez a hatáshoz. A magas káliumtartalma miatt segíti a magas vérnyomás csökkentését és hozzájárul a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez.

A rendszeres fogyasztása a diabéteszben szenvedők számára rendkívül ajánlott. A fodros kel felgyorsítja a szervezetben felgyülemlett méreganyagok kiürítését. Azt is érdemes tudni a fodros kelről, hogy nagyszerű fogyókúrás étel. Hozzájárul a csontritkulás megelőzéséhez. Erősíti az immunrendszert és ennek hála megelőzhető vele a nátha, a megfázás és az influenza.

A gyomorfekély gyógyulásának a felgyorsításában is segítséget nyújt. A leveles kel hatóanyagai az immunsejtek aktivitásának és termelődésük fokozásával is erősítik a szervezet természetes védekezőképességét.

Magas a klorofill tartalma, ezért gyorsítja sejtregenerációt és fokozza a vörösvérsejtek termelődését. Enyhíti a
stresszt, serkenti az agy működését, kiváló lúgosító és zsírégető hatással rendelkezik.

A nyers fogyasztása az ajánlott mivel a sütés és a főzés közben csökken a vitamin és tápanyag tartalma. Akkor lehet a legjobban kihasználni az egészségvédő hatásait ha legalább 4-5 levelet összeturmixolsz és kúraszerűen fogyasztod 1 hónapon keresztül.

 

A fodros kel élettani hatásai.