Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

A folyadékveszteségről

2020. 02. 17. 12:39:00 Sági Zsolt - HillVital

A szervezet hidratáltsága nagyon fontos számunkra, így nem szabad, hogy folyadékveszteség alakuljon ki!

Mi történik, ha nem fogyasztunk kellő mennyiségű folyadékot?

Mindenkinek tudatosan kell gondoskodnia a kellő mennyiségű folyadékbevitelről. A vizeletünk színe jelzi, hogy mennyire hidratált a szervezetünk.

Minél sötétebb a vizelet, annál rosszabb. Ez azt jelenti, hogy kevés folyadékot fogyasztunk, tehát pótolni kell.

2 %-os folyadékveszteségnél fáradékonyság léphet fel, s romlik a teljesítőképesség.

3 %-osnál kiszárad a száj.

5-6 %-os folyadékveszteségnél keringési problémák léphetnek fel, valamint fejfájás és általános rosszullét is jelentkezhet.

10 % vagy annál nagyobb folyadékveszteség esetén tudatzavar jelentkezhet, leállhat a veseműködés.

Mennyit is fogyasszunk?

Átlagosan 2-2,5 liter az elfogadott, de egyénenként változó, hogy mennyi az optimális. Függ a kortól, a testsúlytól, a fizikai állapottól, a mozgás mennyiségétől. A nagy melegben mindenkinek többet kell fogyasztania. A folyadékbevitelnél azonban nem csak a vízfogyasztásra kell gondolnunk. A vízfogyasztás mellett iktassunk be az étrendünkbe magas víztartalmú ételeket is. Pl.: fejes saláta, görögdinnye, avokádó, őszibarack, paradicsomlé, joghurt. 

A víz legfontosabb szerepe a különböző tápanyagok, hormonok, salakanyagok immunelemek és sejtek szállításában van, valamint a sejt és sejtközötti tér alkotójaként helyt ad az anyagcsere és hőháztartás szempontjából is fontos kémiai reakcióknak. A kiszáradás a vér és izom vízveszteségével is jár. A fizikai munka befejezésekor a már kialakult dehidráció következményes szomjúságot okoz, de az ekkor megkezdett folyadékpótlás már nem lehet kellően hatékony, mivel sokkal hosszabb idő alatt (esetleg csak napok alatt) állítja helyre az egyensúlyt.

Minden 0,5 kg súlyvesztés után 2-3 dl folyadékot célszerű pótolni.

Kívánatos lenne, hogy az atléta terhelés előtti és utáni testsúlykülönbsége minimális legyen.A jó edzettségi állapotban lévő sportoló önkéntelenül többször iszik, mint egy kevésbé edzett, jobban izzad, így hatékonyan elvezeti az izommunka során keletkezett hőt, valamint kevesebb ásványi anyagot veszt a verejtékezés során.

A szervezet hidratáltsága