Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Bővebben a gluténérzékenységről

2020. 12. 29. 16:50:00 Veress Máté - HillVital

A glutén fogyasztásának mellőzése sok embernél csak divat. Ám valójában sokan vannak, akiknél megszűnnek bizonyos tünetek, ha kiiktatják az étrendjükből a gluténtartalmú ételeket.
 


Milyen tünetekről van szó?

 

Depresszió, szorongás
A gluténérzékeny embereknél gyakrabban fordul elő hangulatingadozás, szorongás, depresszió. Ezek a tünetek már serdülőkorban is megjelenhetnek. Ennek az az oka, hogy a glutén fogyasztása miatt a triptofán (esszenciális aminosav, amely hozzájárul a mentális egészség fenntartásához) szintje lecsökken a szervezetben. Kutatásokkal igazolták, hogy a szorongás bizonyos formái (pl. pánikbetegség) csökkentek a glutén elhagyásával.

 

Ködös agy
Amikor nehezen koncentrálunk, nem tudunk visszaemlékezni bizonyos dolgokra, ezt nevezzük ködös agynak. Ennek a jelenségnek is oka lehet a glutén fogyasztása, mely serkenti a szervezetben bizonyos gyulladást okozó antitestek termelődését, amely a mentális elmosódottságot okozza.

 

Gyakori betegségek
Az arra érzékenyeknél az elfogyasztott glutén az immunrendszer megfelelő működését biztosító antitestekre is hat. Ha az immunrendszer működése nem megfelelő, akkor a betegségekre is fogékonyabbak lehetünk. Ha valaki alig gyógyult ki az egyik betegségből, máris egy másik miatt szenved, akkor érdemes gluténérzékenységre is gyanakodni.

 

Fáradtság
Mivel a szervezetünket folyamatosan leterhelik a számára feldolgozhatatlan fehérjék, ez rengeteg energiát vesz el, ami miatt krónikus fáradtságot is érezhetünk. 

 

Ízületi fájdalmak
Sokan a gluténérzékenység kapcsán inkább az emésztőrendszeri tünetekre gondolnak, de sokaknál a sajgó, duzzadt ízületek jelzik a betegséget. Ennek oka a glutén által a szervezetben létrejött gyulladás és a rossz felszívódás miatt kialakult tápanyaghiány.

 

Migrén
Migrénes panaszok is gyakrabban jelentkeznek a gluténérzékenyek körében, tehát ez a tünet is lehet a betegség egyik megjelenési formája.

Ha valaki hosszabb ideje küzd a felsorolt panaszok közül akár többel is, akkor először annak kell utána járni, hogy nincs-e egyéb betegség a háttérben. Más betegségek is okozhatnak hasonló tüneteket. De ha nincs a háttérben más betegség, akkor a gluténmentes étkezést mindenképpen ki kell próbálni. A diétát személyre szabottan, az egyéni igényeknek megfelelően, a hiányállapotok megelőzését biztosítva javasolt összeállítani.

A gluténérzékenységről még többet tudhatsz meg.