Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

A gluténérzékenységről

2021. 05. 11. 13:55:00 Veress Máté - HillVital

A cöliákia vagy gluténtolerancia a vékonybél betegsége. A gabonafélékből a szervezetbe kerülő glutén a bélben immunválaszt vált ki, vagyis az immunrendszer elkezd antitesteket termelni.

 

A glutén rongálja a bélfalat, ezzel meggátolja a tápanyagok megfelelő felszívódását. Ezzel akár komoly ásványi anyag-és vitaminhiányt is okozhat.

 


A legjellemzőbb tünetei:
puffadás, bélgörcsök, súlyvesztés. Kisgyermekeknél nem megfelelő súlygyarapodás, vérszegénység is felléphet. Kialakulhat májbetegség, bőrgyulladás, valamint 1-es típusú cukorbetegség.

 

A tünetek intenzitása az enyhétől a súlyosig fokozódhat. Sokszor a tünetek olyan enyhék, hogy nem gyanakodnak gluténérzékenységre.
 

Ez a betegség sajnos nem gyógyítható, egyszerűbb elhagyni a gluténtartalmú ételeket vagy alternatívákra cserélni azokat. De gluténmentes diétával a panaszmentes állapot elérhető, a bélfal fokozatosan regenerálható. Kerülni kell a búza, a rozs, az árpa és a zab fogyasztását (kenyér, egyéb pékáruk főtt tészta, sütik, stb.). A zöldségfélék fogyasztása viszont ajánlott, hisz nem tartalmaznak glutént. Fogyasszunk minél kevesebb készételt, hisz bármiben –akár a felvágottakban is – lehet glutén.
 

Sajnos a lisztérzékenység a cukorbetegség gyakran együtt fordul elő, mivel a glutén glikémiás indexe 96, míg a kristálycukoré 63. Döbbenet. Nemcsoda, hogy a statisztikák szerint a cukorbetegek fele lisztérzékeny is.
 

Aki e betegségben szenved, kérheti szakképzett dietetikus segítségét az étrendje összeállításához, de legegyszerűbb egyszerűen csak elhagyni az étrendből. Tapasztalatunk szerint, aki nem „lisztérzékeny” most, később majd az lesz. 

A gluténérzékenységről