A görögszénának mind a magja és a levele is nagyon értékes az egészségedre nézve.
Számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, például magnéziumot, foszfort, vasat, rezet, mangánt és B6-vitamint. Emellett olyan vegyületek is találhatók benne, melyek elpusztítják a mikrobákat, csökkentik a gyulladásokat. Több kísérlet is bizonyította már, hogy a görögszéna a koleszterinszintet kedvezően befolyásolja, és csökkenti a vércukorszintet is. Tehát a görögszénának nagy szerepe lehet a 2 -es típusú cukorbetegség megelőzésében.
Diabéteszes személyeknél a 8 héten keresztül történő görögszénamag fogyasztása után az éhgyomorra mért vércukorszint jelentősen csökkent. Nagyobb dózisú görögszénamag fogyasztása esetén az emésztési folyamatoknál is kedvező hatás mutatkozott. A görögszéna a székrekedés ellen is hatásos lehet. A rostok lazítják a székletet, kellő „térfogatot" adnak neki, és a belek mozgását is serkentik. Így a szervezetünkből könnyebben távoznak a salakanyagok. A görögszénát azoknak is javasolják, akik bélrendszeri gyulladásoktól, hasfájástól, fokozott gázképződéstől vagy gyomorégéstől szenvednek. Keverjünk el fél teáskanál őrölt görögszénamagot egy kevés joghurtban vagy gyümölcslében, és este, lefekvés előtt fogyasszuk el! A görögszénát azok is sikerrel alkalmazhatják, akik ízületi gyulladásban szenvednek, és gyakran vannak ízületi fájdalmaik.
A görögszénamagokat el is rágcsálhatod, de megőrölve és meleg vízzel összekeverve fájdalomcsillapító pakolást is készíthetsz belőle.
A görögszéna magjából őrölt liszttel egészségesebb péksütemények készíthetőek.