A hársfa tea kiváló hatásai a benne lévő hatóanyagoknak köszönhető, melyek közül a következők méltók említésre: illóolaj, izzasztó nyálka, cukor, cserzőanyagok, viasz és sók, valamint E-vitamin.
Gyógyhatása széleskörű. A virágzatban lévő illóolajnak izzasztó, köhögéscsillapító hatása van, ezért a belőlük forrázással készített gyógytea nátha, megfázás, meghűlés, légúti panaszok esetén fogyasztható.
A tea egyben gyomorerősítő és görcsoldó is.
Nyálkatartalma immunstimuláló. Cserzőanyagai révén külsőleg, összehúzó, vérzéscsillapító hatású, de reumatikus fájdalmak esetén is ajánlott. Levele izzasztó hatású, a fatestből készült faszénnel emésztési problémákat kezelnek, illetve külsőleg gyulladt, ödémás területek kezelésében használják. A növény farészét vérnyomáscsökkentőként, máj- és epe- megbetegedésekben, laza kötőszöveti gyulladás és köszvény esetén használják.
A népi gyógyászat hisztéria, migrén és vesebántalmak ellen is alkalmazta.
Huzamosabb ideig nem ajánlott a fogyasztása, mert szívpanaszokat okozhat. Termésében kb. 60 % zsíros olaj van, mely az olívaolajhoz hasonló összetételű, különlegességnek számít. A virága nem csak gyógyteaként, élvezeti teaként is ismert. A tea mellett fürdővízhez is adhatjuk. Egyes területeken bort is készítenek belőle.
A virágokat röviddel a kinyílásuk után kell gyűjteni, mert az első három napon adják a leghatékonyabb teafüvet.
Szedés után rögtön szárítsuk meg a virágokat, tehetjük ezt levegőn vagy 40 fokosra felhevített, nyitott ajtajú sütőben. Ezután apróra vágva jól záródó edényben, fénytől és nedvességtől védve tároljuk.
A hársméz zamatos, jellegzetes ízű, világossárga színű, lassan kristályosodó méz.
Gyógyító hatása ennek is van, elsősorban megfázás, köhögés, láz esetén az egyik legjobb természetes gyógymód. A hársmézet keverjük el kevés citromlével, és napi 4-5 teáskanállal fogyasszunk belőle! A legjobb hársmézet a kislevelű hárs adja. A nagylevelű hárs nektárhozama kisebb, mint a kislevelű hársé, de méze hasonlóan értékes.