A hibiszkusznak rengeteg jó tulajdonsága van, emiatt a gyógynövények között is előkelő helyet vívott ki magának.
A hibiszkusz virága antioxidánsokban és C-vitaminban rendkívül gazdag.
Milyen betegségek, tünetek esetén segít a hibiszkusz?
- Erősíti az immunrendszert.
- Enyhe hashajtó hatása is ismert.
- Rendszeres fogyasztása csökkenti a szívbetegségek és a rák kialakulásának kockázatát.
- Segít a magas vérnyomásban szenvedőknek, mivel természetes vérnyomáscsökkentő.
- Csökkenti az étvágyat.
- Másnaposság ellen kiváló gyógyír.
- Kiváló természetes vízhajtó szer.
- Nagyon jól csillapítja a köhögést.
- Kezelhető vele a szorongás és a stressz is.
- A szépségápolásban is használják, gátolja az öregedést, így kozmetikumok gyakori összetevője.
Egy 2008-ban végzett kutatás során, megfigyelték, hogy a hibiszkusz tea csökkenti a vérnyomást a magas vérnyomással küzdőknél. A kísérlet folyamán a vizsgált betegek vérnyomása 10 ponttal csökkent, miután mindössze pár hétig napi 3 csésze teát fogyasztottak.
A benne lévő antioxidánsoknak köszönhetően a hibiszkusz tea segít a májbetegségek kezelését. Antioxidáns tulajdonságának köszönhetően segít a "rossz", vagyis az LDL koleszterinszint alacsonyan tartásában. A hibiszkusz tea csökkenti a cércukor szintjét, mivel hipoglikémiás tulajdonságú, ezért a cukorbetegek számára is hasznos.
Mivel a hibiszkusz tea egy igazán remek C-vitamin forrás, ezért nagyon jó immunerősítő hatással rendelkezik. Gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatásának köszönhetően pedig segít a baktériumok és a fertőzések kialakulásának a megakadályozásában.
A hibiszkuszt elsősorban teaként fogyasztjuk. Legközelebb megnézzük, hogyan kell elkészíteni a hibiszkusz teát!