Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató Elfogadom
Menü

A hagyma jótékony hatásai, melyeket érdemes tudni

Veress Máté - HillVital
2021. 07. 12. 13:31:00

Számos fajtája létezik a hagymának és magyarországon szinte a legismertebb zöldségként tartják számon.
 

Számos ételnek adja az alapját de akár nyersen is lehet fogyasztani. 


A hagymának akár a diabétesz kezelésében is nagy jövője lehet. Azért annyira közkedvelt a hagyma mert nagyon sokféleképpen lehet fogyasztani. Szinte minden konyhában megtalálható a főzés miatt és persze a gyógyhatása miatt is. A hagyma minden feldolgozott formájában ízletes és a gyógyító hatásáról nem esett szó.

A hagymát már nagyon régóta használják a gyógyításban.

 

Régen a kolera és a pestis járvány idején a legjobb megelőzés volt a hagyma. Már a római császárok is ezzel kúrálták magukat megfázás esetén. Ez sokat segített abban, hogy az egész világon használják napjainkban. Azt tudni kell, hogy a hagymának legendás szaga van főleg a szájszagra vonatkozóan de a kézen is sokáig érezhető. A hagymavágás után a kezet hideg vízzel le kell öblíteni, ezután sóval ajánlott átdörzsölni a bőrfelületet. Az erős lehelet esetén csupán el kell rágcsálni egy szál petrezselymet vagy egy almát.

A nyers hagyma sokkal intenzívebb mint azután, hogy megfőztük.

Ez azért van mert kénvegyületeket tartalmaz valamint gyógyító hatású illóolajakat tartalmaz. Akiknek érzékeny a gyomruk azoknak sem kell lemondani a hagyma élettani hatásairól. A hagymát a héjában kell megsütni ilyenkor megmaradnak a hatóanyagok ám nem lesz annyira megterhelő a gyomor számára. Természetes cukor tartalma magas, de található benne A-, B6-, C-, E- vitamin valamint gazdag ásványi anyagokban is mint folsav, nátrium, kálium, vas. A rosttartalma is magas. Nem annyira erős gyógyító hatású mint a fokhagyma mégis nagyon sokfelé alkalmazzák.  
 

A hagyma nagyszerűen enyhíti a köhögést, kezelhető vele a megfázás és a hurutos betegségek is.

Asztma ellen is rendkívül hatásos lehet. Van benne egy olyan vegyület ami segít a vércukorszint helyreállításában. Mivel a hagymák sokféle méretben, színben és ízben is léteznek, ezért hatásban is különbözhetnek. Létezik vörös, fehér, lila és sárga hagyma is. A hagyma jól tárolható szobahőmérsékleten, de ajánlott fénytől elzárt szellőző helyen tárolni. A csípősebb ízű hagymák sokkal tovább elállnak mert a bennük lévő vegyületek természetes tartósítószerek.

A hagyma jótékony hatásai

HASZNOSNAK TALÁLTAD EZT A CIKKET?

IGEN
NEM
 

Keresés