Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

A hátfájás kialakulása betegségek miatt!

2023. 01. 09. 10:58:00 Veress Máté - HillVital
 
Cikkek a témában
 

A hátfájás nagyon gyakori panasz, és sokféle betegség okozhatja. Néhány lehetséges ok, ami hátfájást okozhat:

 


Izomgörcsök:
A hosszú ülőmunka vagy az izmok túlterhelése izomgörcsökhöz vezethet, ami hátfájást okozhat. A hátfájás ilyen esetekben általában a hát közepén vagy a deréktájon jelentkezik, és enyhébb formában előfordulhat, hogy csak a mozgás közben érezhető.

 

Gerincproblémák: A gerincet érintő problémák, mint például a scoliosis (görbület), a herniated disc (kilépő porckorong) vagy a spondylolisthesis (csigolyák átmozgatása) hátfájást okozhatnak. A hátfájás ilyen esetekben általában a gerinc környékén jelentkezik, és fokozódhat a mozgás közben.
 

Reumás betegségek: Néhány reumás betegség, mint például az ízületi gyulladás, ízületi gyulladással járó fájdalmat okozhat a hátban. A hátfájás ilyen esetekben általában az ízületek környékén jelentkezik, és fokozódhat a mozgás közben.
 

Gerincsérv: A gerincsérv azt jelenti, hogy a gerincvelő idegének a gyűrűje megsérült, ami fájdalmat okozhat a hátban és az alsó végtagokban. A hátfájás ilyen esetekben általában a gerinc környékén jelentkezik, és az alsó végtagokra is kiterjedhet.
 

Hormonális változások: A hormonális változások, mint például a terhesség vagy a menopauza, hátfájást okozhatnak. A hátfájás ilyen esetekben általában a deréktájon jelentkezik, és a testtartás változásával fokozódhat.
 

Hormonális változás is állhat a hátfájás mögött.


Élettani okok:
Néhány élettani ok is okozhat hátfájást, mint például az alváshiány, a túlzott stressz vagy a helytelen testtartás.

 

A hátfájás még számos okra vezethető vissza, többek között az izomfáradtságra, az izomhúzódásokra, az izomtúlterhelésre, a porckorongsérvre, a csigolyatörésre, a gerincferdülésre, a gerinctumorokra, az ízületi gyulladásra, valamint a már említett stressz és a feszültség okozta testi tünetekre.
 

Az izomfáradtság akkor alakul ki, ha túlzott mértékben megterheled az izmokat, ami gyakran akkor fordul elő, ha túlságosan hosszú ideig ugyanazt a mozgást végezed, például ha túl sokat ülsz egy helyben, vagy ha túl sokat cipekedsz. Az izomhúzódások és izomtúlterhelések gyakran akkor alakulnak ki, ha nem megfelelően eddzed az izmaidat, ha nem adsz nekik pihenőt, vagy ha rossz testtartással dolgozol.

A kínzó hátfájdalom mögött betegségek is állhatnak.


Persze vannak egyszerű megoldások is amelyek segíthetnek a hátfájdalom csökkentésében illetve legyőzésében. Most ebben a videóban 3 kezelési módszert mutatunk be neked. Az alkalmazásuk előtt persze minden esetben konzultálj egy szakemberrel. Ki kell deríteni, hogy milyen probléma miatt alakult ki a hátfájdalom.