Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

A helyes vérnyomásmérés

2021. 04. 21. 09:14:00 Veress Máté - HillVital

Legyen szó magas vagy illetve alacsony vérnyomásról, érdemes otthon rendszeresen ellenőrizni a vérnyomásunkat. Ehhez azonban szükségünk van egy vérnyomásmérő készülékre, valamint a helyes vérnyomásmérés ismeretének a tudására.
 

Ami befolyásolhatja a vérnyomásmérés eredményeit
 

A vérnyomás függ a testhelyzettől, a napszaktól, érzelmi állapottól, a fizikai aktivitástól, valamint karvastagságtól is.
 

Ülő helyzetben a diasztolés vérnyomás 5 Hgmm-rel magasabb, mint fekve. A hát megtámasztásának hiánya is emeli az alsó értéket néhány Hgmm-rel. A keresztbe tett lábak a szisztolés, azaz a felső értéket akár 8 Hgmm-rel is emelhetik.
 

A felkaron végzett mérés esetén a mandzsettának a szív magasságában kell lennie. Csuklós vérnyomásmérés esetén kifejezetten figyelni kell a kar pozíciójára. A megfeszített karizomzat magas vérnyomást eredményezhet.
 

Amit érdemes tudni vérnyomásmérés előtt

Ha jól van beállítva a vérnyomásunk, akkor heti 2-3 mérés elegendő. Azonban ha panaszok jelentkeznek vagy gyógyszeres beállítás alatt állunk, és módunkban áll a vérnyomásmérés, akkor érdemes naponta 2-3 vérnyomásmérést is végezni. Ezeket az eredményeket érdemes naplóba vezetni, hiszen követni lehet az eredményeket.

Mérés előtt érdemes néhány percet nyugalmi állapotban tölteni, fél órával előtte ne kávézzunk, valamint ne végezzünk megterhelő mozgást.

 

Vérnyomásmérés előtt válasszunk helyesen mandzsettát

A megfelelő méretű mandzsetta kiválasztása az első lépés. Sokan alábecsülik a karuk körfogatát és nem megfelelő méretű mandzsettát választanak. Vastagabb kar esetén a kicsi mandzsetta megtévesztően magas értékeket okozhat. A legtöbb mandzsettán már feltüntetik, hogy milyen karméretre ajánlott, ezért vásárlás előtt ezt érdemes figyelembe venni.
 

Így mérd helyesen a vérnyomást.