A sok nehéz étel, evés a jóllakottságig… Ez még a legszívósabb gyomrot is kikészíti, azonban ez a néhány tipp segíthet még a puffadás teltségérzet megelőzésében is!
Okos döntésekkel, egy kis odafigyeléssel nem terheljük le a gyomrunkat, és megkönnyíthetjük szervezetünk munkáját!
Nézzük, hogy milyen tippek állnak a rendelkezésünkre puffadás és a teltségérzet ellen!
Ne együk degeszre magunkat!
Feltétlenül figyeljünk oda a bevitt étel mennyiségére. Amikor már úgy érezzük, hogy majdnem tele vagyunk, hagyjuk abba az evést. Egy régi mondás szerint: Akkor álljunk fel az asztaltól, amikor még tudnánk enni… Ha még van a tányéron, nem kell feltétlenül megennünk. Ezt elkerülhetjük, ha kevesebbet szedünk.
Válasszunk másfajta köretet!
Nem kell mindig krumplit, tésztát vagy rizst enni. A húsok mellé együnk főzeléket (rántás nélkül, önmagával sűrítve) vagy egy kiadós zöldségsalátát.
Mikor igyunk vizet?
A jó gyomorműködés alapja a megfelelő folyadékfogyasztás, elsősorban víz. Evés közben ne igyunk vizet, mert puffadást, fájdalmat, gázképződést okozhat, mivel csak felhígítjuk a gyomorsavat, ami végezné a munkáját. Hagyjuk evés utánra!
Emésztéskönnyítő fűszerek
Egyes fűszerek megkönnyítik az emésztést. Ilyen pl.: a rozmaring, a zsálya, a bazsalikom, a majoranna. Ezek a növények jótékonyan hatnak a nyálkahártyákra, így a gyomor- és a bélfalakra is. Ezenkívül a majoranna és a rozmaring csökkenti a puffadást is. A növényi rostokban bővelkedő élelmiszerek sokkal alaposabb rágást igényelnek, ezáltal megnövekszik az étkezés ideje. Ilyenkor úgy érzed, hogy mivel hosszabb az étkezési idő ezért sokkal több ételmennyiséghez is jutsz.
Ha a rágás hosszabb ideig tart, akkor a nyomornedv mennyisége is megnő és ez segít eltelíteni még jobban a gyomrot.
A rágási idő arra is időt ad, hogy az agyban kialakuljon egy jelző ami a telítettséget jelzi és ennek a hatására nem alakul ki túlevés. Az élelmi rostok ahogy bekerülnek a tápcsatornába úgy megduzzadnak és így alakul ki a telítettség érzés. A diétás rostok megnyújtják a gyomor kiürülésének az idejét, ezzel pedig lecsökken az éhség a jóllakottság pedig nőni fog. A legfőképpen a gélképző tulajdonsággal rendelkező vízoldékony diétás rostok vagyis a pektinek lassítják a gyomornak a kiürülését.