A karalábé egy nagyon egészséges növény, amely nem csak rendkívüli hatásokkal rendelkezik de nagyon sok mindenre is felhasználható.
A karalábé a káposztafélék családjába tartozik.
Egész évben termeszthető a karalábé és már akkor szedhető amikor tyúktojás méretű lesz. Nagyon sokféleképpen elkészíthető, nagyon jó leves és főzelék készíthető belőle.
Kiváló nassolnivaló a karalábé különösen azoknak akik egészségesen élnek.
A karalábé egy igazi vitamin és ásványi anyag bomba. Nagyon magas a B1-, B2-, B6 és a C-vitamin tartalma is. Tartalmaz még kalciumot, káliumot, vasat, magnéziumot és foszfort is. Rendkívüli immunerősítő, főleg a megfázásos időkben a legjobb. Nyersen, főzve vagy párolva a legjobb a karalábé fogyasztása. Mint a többi a keresztesvirágú zöldség ez is nagyon sok rostot tartalmaz. A rostoknak köszönhetően felgyorsítja az anyagcserét. Azoknak lehet ez a legjobb akiknek emésztési gondjaik vannak vagy fogyókúráznak.
A rostok nagyszerű jótékony hatásai között szerepel még, hogy segítik a tápanyagok felszívódását.
A rostok nem csupán az emésztésre hanem a szívre is pozitív hatással vannak. A kálium tartalma miatt nagyon jó hatással van a szív szöveteire, segít csökkenteni a vérnyomást, a vércukorszint folyamatában is részt vesz. Szükséges a gyomorsav termelődéséhez és persze számos enzim megfelelő működéséhez. Különösen ajánlott a vérszegényeknek a magas vastartalma miatt de meg is lehet akadályozni. Magas kalcium tartalma miatt segíti a vas gyors felszívódását.
A kalcium és a vas együttese nagyon jó a csontok és az immunrendszer erősítésére.
A karotinoidok nagyon fontosak a látás szempontjából. A karalábé nagyon sok karotint tartalmaz főleg béta-karotinban gazdag. Fontos tudni, hogy a béta-karotin az A-vitamin provitaminja, ez pedig nagyon fontos a szem egészségében. Antioxidánsokat tartalmaz amelyek meggátolják a daganatok kialakulását.