Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

A karfiol fontos vitaminokat tartalmaz!

2020. 07. 08. 13:04:00 Sági Zsolt - HillVital

Nem véletlen, hogy ennyire elterjedt, hiszen sokféleképpen fel lehet használni.

A káposztafélék közül a karfiol rendelkezik a legmagasabb C-vitamin- tartalommal.

Mivel mélyhűtés hatására sem veszíti el vitamintartalmát, így a téli időszakra is félre tehetünk belőle. Gazdag B- és C- vitaminban, bár a B- vitaminok közül a B12- vitamint nem tartalmazza. Fogyasztásával erősíthetjük az immun-, illetve az idegrendszerünket.

Megtalálható még benne a kálium, magnézium, mangán, kalcium és réz is.

Ezek az enzimek fontosak a vérnyomás csökkentéséhez, a szervezet salaktalanításához, illetve még a depressziós tünetek megakadályozásához is. A folsavtartalma pedig csökkenti az agyvérzés kialakulásának az esélyét, valamint hatékonyan gátolja az erek elmeszesedését is.

A karfiol fontos forrása a kolinnak, amelynek ismert szerepe van az agy fejlődésében.

Tesztek kimutatták, hogy a terhesség ideje alatt bevitt kolin, állatok esetében rendkívül feljavítja az agy aktivitását. Ennek köszönhetően feljavul a tanulási képesség, a memória és a kognitív funkció. Persze mindez, amit fentebb írunk csak a nyers (legalábbis 42 °C alatti) karfiol esetében értendő. Magasabb hőmérsékelt esetén hatványozottan veszít előnyeiből. A benne található hatóanyag jelentősen javítja a vérnyomást is és a vese funkcióit. A szulforafán nevű hatóanyag fontos a normális sejtműködéshez és a megfelelő génexpresszióhoz. A karfiol rendszeres fogyasztása egészségesen tartja az érrendszert.

Nagyon jó forrása a kolinnak is a karfiol.

A karfiol mérsékeli a korral járó memóriaromlást. A karfiol segíti a szervezetet a méregtelenítésben. Magas az antioxidáns tartalma, tartalmaz kéntartalmú tápanyagokat azért, hogy aktiválódjanak a méregtelenítő enzimek.

A karfiol hatásai