Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

A kézmosás fontossága

2021. 05. 18. 12:55:00 Sági Zsolt - HillVital

A rendszeres kézmosás a mai napig is a legegyszerűbb eszköz a betegségek megelőzésére és a fertőzések továbbterjedésének megakadályozásra.

 

Tehát a kézmosás a kórokozókkal szembeni védekezés első és legfontosabb fegyvere. A kézmosás hatékonyságát antibakteriális szappan használatával nagymértékben növelhetjük.

  

A nap folyamán rengeteg baktérium gyűlik össze a kézen. A baktériumokkal teli kézzel, ha megérintjük a szemünket vagy a szánkat, akkor a baktériumok akadály nélkül kerülnek be a szervezetbe.  Gyakori kézmosással alaposan megtizedelhetjük a baktériumok, mikrobák és vírusok számát, így jelentősen csökkentve a fertőzés átvitelének kockázatát.

 

A kézmosás hatékonyságát nagymértékben növelhetjük antibakteriális szappan használatával. Kézmosás közben a kezeinket erőteljesen dörzsöljük össze, és legalább 20 másodpercig mossuk meg a tenyeret, a kézfejet és a csuklót. Emellett minden ujjunkat külön-külön mossuk meg, és a körmök alatti területekre is figyeljünk oda.  A szárításhoz használjunk tiszta, eldobható kéztörlőt. Ha lehetséges, akkor ne viseljünk gyűrűt kézmosás közben és ne használjunk forró vizet.  A forró víz  hatására ugyanis a bőr pórusai kitágulnak, így a bőr veszít nedvességéből. Nyilvános helyeken, ha lehet, a csapot kéztörlő kendővel zárjuk el és az ajtón is könyökünket használva menjünk ki.

 

Hogyan zajlik a helyes kézmosás?
 

Kézmosáskor ügyeljünk arra, hogy a csuklót, az ujjak közötti területeket, a hüvelykujj körül és a körmöket is alaposan megtisztítsuk.

 

Kézmosás során fontos a meleg víz és a szappan használata is.
 

Kézmosás után papír kéztörlővel sokkal hatékonyabban és higiénikusabban távolíthatjuk el a mikrobákat, mint textil kéztörlővel. Utóbbin, ha állandóan nedves
marad, a mikrobák képesek elszaporodni és a tiszta kéz megtörlésekor ezek a mikrobák rákerülnek a kézre.
 

A kéz szárazra törlése ugyanolyan fontos, mint a kézmosás maga. Az alapos kéztörlés a baktériumok nagy részét eltávolítja a kéz felületéről. Minél szárazabbra töröljük kezünket, annál inkább védve vagyunk a kórokozókkal szemben.
 

Ruházatba történő kéztörlés nem helyes, újra szennyeződhet kezünk.
 

Hogy miért is olyan fontos a kézmosás? Most megtudhatod.

Tartalomhoz tartozó címkék: kéz kézmosás tiszta tisztaság