Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

A kivi hatásai, avagy ezért fogyaszd!

2021. 05. 12. 11:48:00 Sági Zsolt - Hillvital

A közép-kínai Sanhszi tartományban őshonos kivi, már hazánkban is viszonylag könnyen elérhetővé vált gyümölcsnek számít.
 

A kivi eredeti nemzetközi neve a „kínai egres” volt melyet új-zélandi meghonosítóitól kapta. Fogyasztása nem csak az íze, hanem hatásai miatt is javaslott. Ebben a kisméretű gyümölcsben több tápanyag is megtalálható. Többek között E-, K-, és C-vitamin, réz, magnézium és foszfor is.

 

 1. Immunerősítő
  Mivel a kivi nagyon sok C-vitamin és antioxidáns tartalmaz, így nagyon jó hatással van az immunrendszerre. Náthaszezon idején különösen javaslott a fogyasztása.

   
 2. Segít a vérnyomás szabályozásban
  Nem csak sok kálium található meg benn, hanem még segít egyensúlyban tartani az elektrolitokat is, valamint ellensúlyozza az ételekkel bevitt nátrium hatását is.

   
 3. Segít a vércukorszint szabályozásban
  Mivel a glikémiás indexe igen alacsony ezért nem okoz különösebb vércukorszint ingadozást.

   
 4. Támogatja az emésztést

Magas rosttartalmának köszönhetően segít megakadályozni a székrekedést valamint a fokozott gázképződést is. Hozzájárul a szervezet méregtelenítéséhez is. A nyers kivi egy aktinidin nevű enzimet tartalmaz, amely segít a szervezetünknek a fehérjék megemésztésében.

Általánosságban egy közepes méretű kivi      a következőket tartalmazza magában:


Kalória: 42
Fehérje: 0,8 gramm
Teljes zsírtartalom: 0,4 gramm
Rost: 2,1 gramm
C-vitamin: 64 milligramm
A-vitamin: 3 mikrogramm
Vas: 0,2 milligramm
Kálium: 252 milligramm
Folát: 17 mikrogramm

További érdekesség a kiviről

A kivi egy bokros, eredendően kétlaki több méteres hajtásokkal rendelkező kúszónövény gyümölcse. Botanikai értelemben, több mint negyven fajról beszélünk. A nálunk is ismert és kapható kivi az Actinidia deliciosa vagy az Actinidia chinensis bogyója. Fogyasztható még azonban az Actinidia arguta és az Actinidia chinensis gyümölcse is, amik abban térnek el, hogy nem szőrösek. Más néven japán egresnek is nevezik őket. A kivi őshazájának Kína számít, ahol már régóta tartott kultúrnövény. Ott jang taonak nevezik a gyümölcsöt.
 

A kivi hatásai