Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

A köszvény okai, tünetei és kezelése

2020. 04. 28. 09:52:00 Veress Máté - HillVital

A köszvény okai között érdemes kiemelni a magas húgysavszintet. Tünetei igen sokfélék lehetnek, azonban szerencsére a köszvény kezelése lehetséges.

Nézzük, hogy a köszvénynek milyen okai lehetnek, milyen tünetei jelentkezhetnek, valamint milyen módszerek állnak rendelkezésünkre a kezelésére.
 


A köszvény okai

 

A köszvény alapvetően egy ritka, jóindulatú betegség, amely azonban gyakran iszonyatos fájdalommal jár.
 

A köszvény egy úgynevezett enzim defektus következménye, amely rövid a vér húgysav szintjének az emelkedésével jár. A magasabb húgysavszint, fokozott képződés, vagy csökkent kiválasztás következménye. Ehhez az étrendből származó húgysav mennyiség is hozzá adódik.
 

A köszvény heveny és idült formája ismeretes. A diéta és kezelés nélküli, rendszertelenül ismétlődő rohamok az évtizedek alatt krónikus köszvénybe torkollanak.  A rohamot a vér húgysav szintjének hirtelen változása, rendszerint annak emelkedése váltja ki. Ezt leggyakrabban a fehérjedús étkezés, betegség, stressz műtét, kimerültség, trauma, de akár jelentős mennyiségű alkohol fogyasztása is kiválthatja.
 


A köszvény tünetei

A kitörése lehet váratlan, de megelőzhetik általános tünetek is, mint pl.: étvágytalanság, rossz közérzet, teltségérzet, izzadás, lehangoltság, melyek után hirtelen beállít az első köszvényes roham, a nagylábujj területén fellépő, rendkívül heves és lüktető fájdalom formájában. A fájdalom annyira borzasztó és kínzó lehet, hogy a beteg akár egész testében reszketve, ide oda hánykolódik az ágyban. Lázas bőre forró, izzadság veri ki a homlokát, erősen szomjazik. A fájdalom a reggel közeledtével egyre jobban csillapodik, azonban a következő este ismétlődik a roham.
 

A vizelet vöröses színű és annak kihűlésekor erős üledék fedezhető fel benne.
 

A lázzal, rossz közérzettel kísért gyulladás a heveny fertőzés tüneteit mutatja, az ízületet borító bőr feszes, fénylő, vörös vagy bíbor színű. A duzzadt ízület meleg és kifejezetten nyomás érzékeny. Kezelés nélkül a rohamok hetekig is elhúzódhatnak. Később egymás után számos ízület is megbetegedhet. Évek során kialakul a krónikus köszvény, melynek következtében a porcok durván roncsolódnak.
 

A köszvény kezelése

A rohammal járó fájdalom a betegeket szinte minden esetben orvoshoz kényszeríti. A roham jól befolyásolható annak időtartama lerövidíthető. Ennek azonban fontos része a diéta. Szükséges, hogy a magas purin tartalmú ételeket megvonjuk. Ilyen például a máj, vese, borjúhús, kakaó, csokoládé és a szardíniák. Fontos a teljes alkoholmentesség és a napi bő folyadékbevitel.
 

Köszvény esetén, ha a beteg betartja a kiadott utasításokat, egészséges maradhat, elkerülheti a további fájdalmas rohamokat, és az ízületek roncsolódását.
 

A köszvény okai, tünetei és kezelése