Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

A leggyakoribb nyári fülbetegség

2020. 02. 21. 14:52:00 Sági Zsolt - HillVital

A strandolás kellemetlen velejárója lehet az egyik leggyakoribb nyári fülbetegség, amely főleg a gyermekek és a fiatalok körében jelentkezik és nem más, mint a külső-hallójárat gyulladása.
 

Úszófülként is ismert ez a betegség.
 

Ha túl sok időt töltünk a víz alatt, a felázott hallójárat érzékeny bőre sérülékennyé válik. Így a kórokozók könnyen behatolhatnak a bőrbe. s ott gyulladást, gombás fertőzést okozhatnak. A külsőfül gyulladása erős fájdalommal jár, amely gyakran megnehezíti az éjszakai alvást. Tünetként megjelenhet még fülfolyás, halláscsökkenés, hőemelkedés vagy súlyosabb esetekben láz is. Kezelés nélkül a fájdalom erősödhet, a gyulladás átterjedhet a környezetre is. A hallójárat kitisztítása feltétlenül szükséges.
 

Bizonyos esetekben antibiotikum szedésére is szükség lehet.
 

A fülgyulladás tünetei lehetnek akár egészen enyhék, mint például elesettség érzés, bágyadtság, hőemelkedés, valamint a fül nyomásérzékenysége. Ezek a fertőzés előre haladtával erősődhetnek. Megjelenhet magas láz, erős fájdalom vagy akár a dobhártya kiszakadásával gennyes fülfolyás is kialakulhat.
 

Tanácsok, amivel elkerülhető a betegség

Ügyeljünk arra, hogy ne kerüljön szennyeződés a hallójáratba. Ha ez mégis megtörténik, akkor minél hamarabb távolítsuk el, mert később gondot okozhat. Hasznos lehet akár füldugó, vagy úszósapka használata is. Ha végeztünk a fürdéssel, fordítsuk oldalra a fejünket és csepegtessük ki a belekerült vizet. Ha fürdés vagy strandolás közben úgy érzed, hogy víz ment a füledbe, akkor fordíts a fejedet oldalra és óvatosan rázd meg a fejed. Fültisztító pálcikát nem ajánlott használni, mivel csak beljebb tolod vele a fülzsírt. A fülek túlzott piszkálása vagy a túlzásba vitt hajápolás irritálja a fül bőrét. 

Azoknak akik sportolnak vagy érzékeny füllel rendelkeznek esetleg hajlamosak fülbetegségre, azoknak érdemes egyénileg készített füldugót használni. A száraz és a meleg borogatás is segíthet enyhíteni a fájdalmat. Nagyon jó fájdalomcsillapító a meleg. Csak melegíts meg egy törülközőt aztán tedd a füledre. Esetleg csavarj egy forró vizes palackot a törülközőbe és azt is ráteheted.
 

Gyakori nyári fülbetegség