A cink rendkívül fontos a szervezet számára, hozzájárul a szervezet növekedéséhez és a szervek működéséhez. Stabilizálja a csontokat, segít az agy megfelelő működéséhez és még az anyagcserét is hatékonyabbá teszi.
Most megismerheted azokat az ételeket amelyeknek magas a cink tartalma.
Osztriga és a tengeri herkentyűk
Már egyetlen osztrigában benne van a napi cinkszükséglet duplája. Lehet fogyasztani nyersen, levesként vagy sütve is. A tenger gyümölcseiben nagyon sok cink található, legalább hetente egy alkalommal kell fogyasztani.
Marhahús és a bárányhús
Már egy adag marhasültben benne van a napi cinkszükséglet fele. Fontos tudni, hogy a vörös húsok fogyasztását nem szabad túlzásba vinni. Heti néhány alkalommal bátran lehet fogyasztani vörös húst. A bárányhús egy nagyszerű cinkforrás. Ajánlott mindig szabad tartású állatok húsát fogyasztani.
Csirkehús
A csirkehúsban nagyon sok cink van, már egy adagban a napi cinkszükséglet negyede megtalálható.
Magok és diófélék
A tökmagban, a szezámmagban és a lenmagban található a legtöbb cink. Belekeverhetőek akár a reggeli müzlibe, salátákba és húsételekbe is. Diófélék közül érdemes fogyasztani a kesudiót, a földimogyorót és a mandulát is ha több cinket akarsz bevinni a szervezetedbe de mértékkel mivel a kalóriatartalmuk eléggé magas.
Hüvelyesek
A hüvelyesek nem csupán növényi fehérjében hanem cinkben is nagyon gazdagok. Kiemelt hüvelyesek a babfélék, a csicseriborsó az edamame (zöld szójabab).