Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

A legjobb tavaszi gyógynövények

2019. 04. 09. 13:58:00 Veress Máté - HillVital

Tavasszal megújul a természet és velük együtt virágzásnak indulnak a tavaszi gyógynövények is.

Először is néhány jó tanács a gyógynövények gyűjtésével kapcsolatban.

Természetvédelmi területen tilos leszedni bármit is. Ami védett azt tilos leszedni bárhol is. Olyan gyógynövényt ami poros és szemetes út mentén nő azt nem ajánlott leszedni.

A gyűjtéséhez a legjobb időszak a délelőtt amikor már a harmat felszáradt. Ha virágot szedsz, akkor azt csak napsütésben és teljesen kinyílt állapotában. A termést és a magot akár egész nap lehet szedni kivéve a déli hőséget.

Nézzük is melyek ezek a gyógynövények:


Gyermekláncfű: Ez a réteken, kertekben fordul elő a leginkább. Nagyon jó étvágygerjesztő hatása van. Javítja az emésztést de nagyon jó epe és májproblémák ellen. Nagyon jó vizelethajtó és tisztítja a vért is. Gyógyteaként felhasználható a levele és a gyökere is.
A gyűjtési ideje áprilistól júniusig (levél) szokott tartani. A gyökérét ősztől tavaszig szokták gyűjteni. A gyökeréből kávépótszert is szoktak készíteni. A levele nagyon sok káliumot, B- és C- vitamint tartalmaz. A zsenge levelét fel lehet használni salátákhoz vagy akár főzelékekhez is.

A kankalin is egy nagyszerű gyógynövény. Nagyon jó köhögés ellen, hurutoldó hatása van és köptető hatással is rendelkezik. Felhasználható a gyökere és a virága is. A virágának a gyűjtési ideje áprilisban esedékes míg a gyökere szeptember és március között.

A kökény előfordulása általában az utak mentén és az erdő szélén szokott lenni. Hashajtó, vizelethajtó hatással rendelkezik. Nagyon jó vértisztító, salaktalanító és a magas vérnyomást is képes csökkenteni. Felhasználható a termése és a virága is.

A martilapu nevű gyógynövény is nagyon jó. Előfordul a vízpartokon és az árokpartokon. Nagyon jó köptető hatása van, a légzőszervi betegségek esetén is bevethető, de nagyon jó a köhögés megszüntetésére is. Felhasználható a virága és a levele is. Csupán kis mennyiségben ajánlott a fogyasztása teaként. Terhesség és szoptatás esetén pedig egyáltalán nem ajánlott a fogyasztása.

A pásztortáska az utak mentén és a réten található meg. Nagyon vérzéscsillapító hatása van, csökkenti a gyulladást és vizelethajtó hatása van. Gyógyteát lehet készíteni a virágából. A gyűjtési ideje áprilistól júniusig tart. A belőle készült gyógytea nagyon jó menstruációs panaszokra. Szoptatás ás várandósság idején nem ajánlott a fogyasztása.  

A legjobb tavaszi gyógynövények