Barion Pixel
Menü

A lila foltok és a vérömleny kezelése

Sági Zsolt - HillVital
2022. 03. 02. 14:35:21

A lila foltok, avagy a vérömleny akkor keletkezik, ha egy sérülés esetén a sérült érből vér lép ki a szövetekbe.

 

A kék, lila majd zöld-sárga foltok a bőrön, melyek leggyakrabban fizikai hatások következtében jönnek létre. Enyhébb sérülés esetén a bőrben, erőteljesebb, mélyebb sérülés esetén pedig általában az izomszövetben jön létre a vérömleny.
 

Hol alakulhat ki a vérömleny és miért?

Vérömleny nem csak a felső rétegben, hanem a mélyebben fekvő területeken, mint például a csonthártya alatt is felfedezhető. Súlyosabb esetben, például koponyasérülés esetén igen komoly és súlyos állapot is kialakulhat. Ilyen és hasonló esetben orvosi ellátásra van szükség.

Azonban az enyhe sérülések a mindennapok velejárói lehetnek így a vérömlenyek és a lila foltok akár teljesen hétköznapinak is számíthatnak. Igen gyakori a vérömleny térden vagy a vérömleny lábon történő kialakulása. Elég ha egyszerűen nekimegyünk egy szilárd és kemény tárgynak és máris kialakulhatnak ezeken a területeken a lila foltok. A másik gyakori testrész a kar. A karon vérömleny a lábhoz hasonlóan rendkívül könnyen kialakulhat.

Az ütődés mellett előfordulhat, hogy bizonyos esetekben nehezebb eldönteni a lila foltok okát. Ilyen eset lehet például valamilyen vérzési rendellenesség, véralvadásgátló gyógyszerek szedése vagy éppen az idős korban jellemző erek gyengülése.
 

Miért változik a színe a vérömlenynek?

A felületes sérülés esetén előforduló véraláfutások jellegzetes színe a vörösvértestekben található hemoglobinból ered. A véraláfutások változó színét a hemoglobin lebomlása során keletkező vegyületek adják. Ezek a gyógyulások során a legtöbb esetben felszívódnak és eltűnnek.
 

Hogyan kezelhető a vérömleny?

A vérömleny gyakran, viszonylag rövid időn belül magától elmúlik. Ugyanakkor a lila folt eltüntetése vérömleny elleni krém segítségével is felgyorsítható. A kék zöld lila foltokra krém használata nem csak azért lehet előnyös, hogy az elszíneződött rész gyógyulását gyorsítsa. A sérülés következtében ugyanis az érintett terület gyakran érzékennyé, fájdalmassá válhat. Ezt azonban véraláfutásra való krém segítségével csökkenthetjük.
 

Milyen krémet alkalmazzunk a gyógyulás és a fájdalomcsillapítás érdekében?

Mára szerencsére ha úgy döntenénk, hogy kezeljük a kellemetlen tüneteket és a fájdalmat, akkor több fajta vérömleny kenőcs, krém áll a rendelkezésünkre.
 

Ezeket a krémeket összetételük alapján három csoportba sorolhatjuk:

Mesterséges, szteroid tartalmú, valamint természetes összetevőjű.

A szteroid tartalmú krémek a legtöbb esetben csak orvosi receptre vagy orvosi felügyelet mellett, indokolt esetben alkalmaznak. Ezekről azt érdemes tudni, hogy rendkívül hatásosak mind a fájdalomcsillapítás és a gyulladáscsökkentés terén, ugyanakkor hosszú távú alkalmazásuk egyben rendkívül káros is a szervezetre.

A mesterséges összetevőjű krémek esetében is hasonló a helyzet, bár nem ennyire drasztikus. Ebben az esetben is jelentkezhetnek igen kellemetlen mellékhatások hosszú távú alkalmazás mellett, ugyanakkor nem olyan mértékben, mint szteroidos társaik esetében.

Természetes összetevőjű krémek esetén nem kell tartani a hosszú távú alkalmazás okozta kellemetlen mellékhatásoktól. Természetes hatóanyagainak köszönhetően képesek felvenni a harcot a fájdalommal szemben anélkül, hogy károsítanák a szervezetet.

Ha vérömlenyre kenőcsöt vagy vérömlenyre krémet keresünk, akkor először javasolt a természetes alapanyagú krémekkel próbálkozni. Ilyen lehet például a HillVital Fekete nadálytő balzsam is. A vérömlenyre fekete nadálytő rendkívül jótékony hatással van. Nem csak a sebgyógyulásban segít, de a fájdalom csillapításában is. Az egyik legjobb választás, ha véraláfutásra gyógynövény krémet szeretnénk alkalmazni.
 

Milyen házi módszer segíthet véraláfutás ellen?

Véraláfutásra kenőcs alkalmazása mellett lehetőségünk van otthoni kezelési módszerekre is. Ilyen módszer például a jegelés vagy a borogatás. Jegelés estén fontos, hogy a jeget ne közvetlenül a bőr felszínére tegyük. Használjunk valamilyen textil anyagot segítségül. Borogatás esetében, pedig csak a hideg borogatás jöhet szóba. A hideg nem csak csillapítja a fájdalmat, de az ereket is összehúzza. Ennek köszönhetően kevesebb mennyiségű vér áramlik a szövetek közé.
 

A lila foltok és a vérömleny kezelése

HASZNOSNAK TALÁLTAD EZT A CIKKET?

IGEN
NEM
 

Keresés

VÁRJ! Ne hagyd itt az ajándékod!

Erősödő visszér fájdalmak a meleg idő beköszöntével?! Ha te is visszérpanaszokkal küzdesz, akkor ezt tudnod kell!