Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

A meggyfa metszése

2024. 04. 17. 10:20:00 HillVital

A meggyfa már a tél végéhez közeledve elkezd éledezni, így metszését ajánlott tavasszal elvégezni.
 

Abban az időszakban amikor a nedvkeringés aktív, jobb egyáltalán nem metszeni a fát, ugyanis ebben az esetben akár súlyos károkat is okozhatunk.
 

A fiatal meggyfa metszése tavasszal javasolt.

A fiatal meggyfa metszése fontos lépés a meggyfa egészségének és terméshozamának optimalizálása érdekében.

 

Ültetéskor rögzítsük egy karóhoz, majd tavasszal vágjuk vissza az oldalágakat úgy, hogy az első oldalágak lesznek a fa főágai. Az ezt követő tavasszal vágjuk vissza minden főág 3 legerősebb oldalágát egészen a feléig. A többi oldalhajtást ne metsszük! A gyenge, rövid hajtásokat, melyek véleményük szerünk nem jó helyen vannak, tövig vágjuk vissza.

 

Formázás: A fiatal meggyfát általában formázni kell az első néhány évben, hogy megfelelő szerkezetet alakítsunk ki. Ez magában foglalja a főágak kiválasztását és azok kiegyenlített elhelyezését a fa koronájában.

 

Csonkolás: A meggyfát úgy kell csonkolni, hogy a fa középső része felépülhessen, és megfelelő szellőzés legyen a korona belsejében. Ez általában a túl sűrű vagy kereszteződő ágak eltávolítását jelenti.

 

Méretkorlátozás: Az egyes ágak hosszúságát és méretét ellenőrizni kell annak érdekében, hogy a fa ne legyen túl terjedelmes és ne hajoljon le a gyümölcs súlya alatt. A megfelelő távolságot kell fenntartani az ágak között a megfelelő fényáteresztés érdekében.

 

Beteg vagy sérült ágak eltávolítása: Minden beteg vagy sérült ágat el kell távolítani, hogy megakadályozzuk a betegségek terjedését és az egész fa egészségét megőrizzük.

 

Gyümölcsképzés: A meggyfának megfelelően kell gyümölcsöt képeznie, ezért fontos, hogy a metszéskor figyelmet fordítsunk arra, hogy az ágak elég erősek legyenek a gyümölcsök hordozására.

 

Kifejlett meggyfa

Az ezt követő 4-5 évben évente ismételjük meg az oldalágak és a sudár visszametszését. Ilyenkor javasolt megvizsgálni a vázágak helyzetét, valamint ritkítsuk a túl sűrűn növő vesszőket. Akárhogy is metszünk, ne felejtsük el, hogy a meggy javarészt az egy, illetve kétéves vesszőin hozza terméseit. Ennek tudatában kíméljük a fiatal hajtásokat, ugyanis ezek lesznek a jövőben a termővesszők.

 

Az ötödik év után már ne hagyjuk, hogy a fa fölfelé növekedjen. Vágjuk vissza a vázágakat egy alacsonyabb kiágazóm kifelé mutató ágig, amely a vízszinteshez közeli szögben áll. A ritkító metszés a meggyfa esetében lényegében a vázágak igazítására és a zavaró helyen növő ágak eltávolítására vonatkozik.

 

A meggyfa előrehaladott korában lehetőségünk van arra is, hogy nyitott formájú koronát hozzunk létre. Nyitott korona esetén több fény jut be, ezáltal javul a fa egészsége, valamint a termésének a minősége is. Ha így döntünk akkor lényegében a vázágak felett elvágva kivehetjük a sudarat.
 

Ha ezzel megvagyunk, jöhet a jól megérdemelt pihenés.

Gyakori eset azonban, hogy egy ilyen munka elvégzése után megerőltetjük magunkat. Így most erre is szeretnénk megoldást kínálni. Ha munka közben valamilyen izmunkat húztuk volna meg, akkor mindenképp a Kapsamax balzsamunkat tudjuk ajánlani. Abban az esetben pedig, ha sokat hajolgattunk volna és megfájdult a derekunk, akkor a Salikort balzsamot mindenképp érdemes kipróbálni.
 

A meggyfa metszése