Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

A mikulásvirág gondozása

2022. 11. 23. 12:51:00 hillvital.hu

A mikulásvirág az advent és a karácsony kedvenc dísznövénye.

A legtöbb esetben azonban csak egyszeri alkalommal virágzik, mivel gondozása, nevelése igen nehézkes.

 

A mikulásvirág jellemzői:
Termesztett változata kb. 35-40 cm magas. Annak érdekében, hogy formáját megtartsa évente metszeni kell. Virágai két hónapig tartanak. Legkedveltebb egyértelműen a piros színű változata, azonban kapható fehér, illetve rózsaszín fajtája is. Vásárlásakor arra kell ügyelni, hogy a virágzat közepén található sárga, igazi virágai még bimbósak legyenek.

Ha minden optimális a növény számára, akkor november és október között virágzik.

A kutyatejfélék családjába tartozik. Tejszerű nedve enyhén mérgező hatású, allergiás tüneteket okozhat. Erre a tavaszi visszavágásnál figyelni kell.

 

A mikulásvirág gondozása, igényei
A mikulásvirág gondozása nem egyszerű feladat, azonban nem is lehetetlen.

 

Fényigénye
Télen mindenképp érdemes napos helyre tenni, így sokkal tovább virágzik, valamint tartja meg színes felleveleit.

Nyáron inkább arra figyeljünk oda, hogy világos helyre tegyük, azonban kerüljük azt, hogy közvetlen napfény érje.

 

Hőigénye
A hőmérsékletet tekintve igen érzékeny. Nem kedveli a hőingadozást, valamint a száraz levegőt sem. Szeptember végétől a megfelelő hőmérséklet számára a 16-20 °C , azonban még a 21-23 °C is elviseli. Ettől magasabb hőmérséklet esetén hamar elpusztul.

 

Vízigénye
Sok vizet abban az esetben igényel, ha friss leveleket, hajtást hoz, vagy épp virágzási időben van. Ilyenkor arra figyeljünk oda, hogy a föld mindig legyen nedves, azonban ne álljon benn a víz. A száraz levegőt nem szereti, ezért ha a táljába kavicsokat teszünk, majd megspriccoljuk azokat vízzel, akkor elérhetjük, hogy a növény közelében növekedjen a páratartalom.

 

Föld, tápanyagigénye
Az enyhén savanyú, tőzeges virágföldet kedveli. Tápoldatra akkor van szüksége, ha új hajtást, leveleket hoz, vagy éppen virágzik.

 

Virágzás utáni gondozása
Miután elvirágzott javasolt átültetni tőzeges virágföldbe. Nem kell megijedni ezt elég háromévente megismételni. Ilyenkor javasolt a metszése is, melyet 15 centiméteres magasságban kell elvégezni.

Használjunk kesztyűt, hogy elkerüljük a tejnedvvel való érintkezést.

Innentől számítva két hónapon keresztül a növény nyugalmi állapotba kerül. Érdemes továbbra is hűvös helyen tartani és csak mértékkel locsolni.

 

Nevelése a nyári időszakban
Amikor már biztos, hogy nem fenyegetnek talaj menti fagyok, akár a szabadban is tarthatjuk. Ugyanakkor ilyenkor is ügyeljünk arra, hogy tűző napfény ne érje. Ilyenkor öntözzük és hetente gondoskodjunk a tápanyag-utánpótlásról is. Szeptemberben vigyük be a lakásba.

 

A mikulásvirág virágoztatása
A virágzás előtt időszakban szüksége van 12 óra teljes sötétségre. Ez indítja be nála a rügyképződést. Érdemes egy olyan szobát keresni neki, ami nappal világos, viszont este nincs megvilágítva. Abban az esetben ha ezt nem tudjuk megoldani, akkor takarjuk le sötétedéstől reggelig. Erre a célra használhatunk például kartondobozt. Ha kifejlődtek a virágbimbók, akkor már nincs szükség további takarásra.

A mikulásvirág gondozása