Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

A napszúrás tünetei

2021. 05. 27. 10:20:00 Sági Zsolt - HillVital

A legnagyobb óvatosság ellenére is előfordulhat, hogy valaki napszúrást kap.
 

Sokan csak apró kellemetlenségnek tartják, pedig komoly egészségügyi probléma lehet, de életet veszélyeztető állapot is kialakulhat.
 

Ismerkedjünk meg a napszúrás tüneteivel!
 

A magas napállás miatt az UV-sugárzás a legerősebb, és gyakran a déli órákban az extrém értéket is elérheti.
 

A szervezet meleg érzése 30-35 foknál jelentkezik, s a környezeti melegre hőleadással válaszol. A napszúrást - mint a neve is mutatja - tartós, hosszabb ideig történő, tűző napon tartózkodás váltja ki. Ha a fejünk fedetlen, a fejet érő napsütés által a fej hőmérséklete jóval meghaladja a test hőmérsékletét. A túlzott napozás az egész szervezetet igénybe veszi, fellép az agyműködés zavara, megváltozik a vérkeringés, nem tudja leadni a szervezet a felesleges hőt, és túlmelegszik. Napszúrás az egészséges embereknél is előfordulhat, ám egyes alapbetegségek és kóros állapotok nagyban elősegítik a kialakulását: magas vérnyomás, érelmeszesedés. A fokozott felmelegedésre nagyobb esély van időskorban, a folyadékpótlás hiányakor vagy fizikai megterheléskor, de különféle gyógyszerek szedése sem használ.
 

A napszúrás legjellemzőbb tünetei: fejfájás, kábultság, szédülés, émelygés, hányinger, gyengeség, szomjúságérzet. Súlyosabb esetekben magas láz, tudatzavar, tarkómerevség. A beteg kerüli a fényt, szívesebben tartózkodik hűvös, elsötétített helyiségben.
 

Teendők napszúrás esetén: Árnyékos, hűvös hely, a tarkóra helyezett hideg vizes borogatás jó hatású. A beteg 30 fokos szögben megemelt felsőtesttel feküdjön, s apró kortyokban fogyasszon hűvös folyadékot, lehetőleg vizet.
 

Enyhe esetben otthoni, két-három napos ágynyugalom javasolt hűvös, sötét szobában. Súlyos esetben a fenti teendőkön túl mindenképpen a mentők vagy orvos értesítése is szükséges, mivel a beteg intézeti megfigyelést igényel. 
 

A napszúrás tünetei.