Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Paradicsom: zöldség vagy gyümölcs?

2024. 04. 17. 11:19:00 HillVital

A paradicsomot a legtöbb ember imádja. Nem csak az íze miatt, hanem rengeteg jótékony hatása miatt is. Az, hogy a paradicsom zöldség-e vagy gyümölcs, régóta vitatott kérdés. Jó lenne pontot tenni e vita végére. Tehát kinek van igaza? Zöldség vagy gyümölcs a paradicsom?
 

Mi a paradicsom, avagy a paradicsom zöldség vagy gyümölcs?

Ha botanikai szempontból vizsgáljuk a kérdést, akkor gyümölcs.

 

Ugyanis az a gyümölcs, aminek a lédús magházát fogyasztjuk. Ezzel szemben a zöldségek ehető részét esszük meg: gyökerét (sárgarépa), gumóját (burgonya), bimbóját (kelbimbó), levelét (saláta), szárát (zeller).
 

Tehát az a lényeg, hogy a paradicsomnak a magházát fogyasztjuk. Az elterjedt definíció szerint tehát a paradicsom azért gyümölcs, mert magvak vannak benne, és a növény virágából fejlődik ki. De ilyen alapon gyümölcs lehetne a kukorica, az uborka, a cukkini, az avokádó, a paprika is... Ezért inkább zöldségnek tekinthetjük. S erről e növénynek papírja is van. Ugyanis Amerikában egy 1883-as vámjogszabály a paradicsomot hivatalosan is zöldségnek nyilvánította. Az ügy elment teljesen a Legfelsőbb Bíróságig.
 

Miért egészséges a paradicsom?

A paradicsom kalóriaszegény, a benne lévő likopin nevű antioxidánsnak köszönhetően a gyümölcs fogyasztásával felléphetünk a rák és az idő előtti öregedés ellen. A likopin jó beépüléséhez valamilyen zsíros közeg szükséges, így például igen egészséges, ha a vajas kenyér mellé 1-2 paradicsomot eszünk reggelire vagy vacsorára. A paradicsomnak nagyon magas a C-vitamin-tartalma, de nagyobb mennyiségű E- és B-vitamint, káliumot, magnéziumot, kalciumot, vasat és foszfort is tartalmaz. Jó rostforrás, alacsony zsírtartalmú, s minimális szénhidrát található benne.
 

Felhasználása a konyhában igen sokoldalú. Lehet nyersen fogyasztani, lehet főzni, de készíthetünk belőle salátát és ketchupot is. Nem beszélve, hogy kedvenc eledelünk, a lecsó egyik alapanyaga. 

Kiderül, hogy zöldség vagy gyümölcs a paradicsom!