Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Porckopás diagnózisa és kezelése

2023. 02. 09. 17:35:32 hillvital.hu
Cikkek a témában
 

Ha a porckopás tüneteit észleljük magunkon, akkora pontos kiváltó ok kiderítése miatt javasolt vele orvoshoz fordulni.

 

Általában ortopédiai szakorvost, vagy reumatológust kell felkeresnie. Az ortopéd szakorvos specializálódik a váz- és izomrendszeri betegségek kezelésére, míg a reumatológus a mozgásszervi betegségek specialistája. Mindkét szakorvos képes lesz felismerni a porckopás tüneteit és javasolni a megfelelő kezelést.

 

A porckopás diagnózisa többféle módszerrel történhet, beleértve:

  1. Anamnézis felvétel: Az orvos az orvos célja a beteg kórtörténetének, valamint jelen panaszainak megismerése és rögzítése.

  2. Fizikális vizsgálat: Az orvos megvizsgálhatja a beteg mozgását és a fájdalom pontos helyét.

  3. Röntgen vagy MRI: Az orvos röntgenfelvételeket vagy MRI-t kérhet, amelyek segíthetnek a porckopás látható jeleinek azonosításában.

  4. Laboratóriumi vizsgálatok: Az orvos vér- vagy vizeletmintákat kérhet, hogy megállapítsa, vannak-e olyan betegségek, amelyek porckopást okozhatnak.

Az orvos általában többféle módszert használ a diagnózis megerősítésére. Ha a porckopást diagnosztizálják, az orvos ajánlhat kezelést, amely lehet fizikoterápia, gyógyszerek vagy műtét.

 

A porckopás kezelése lehet konzervatív és műtéti.

A konzervatív kezelés a fájdalomcsillapításra, a mozgáskoordináció javítására és a porc regenerálására irányuló terápiák összessége. Az ilyen terápiák közé tartozik a fizioterápia, a masszázs, a gyógyszeres kezelés, az injekciós terápiák és a speciális életmódbeli változtatások.

 

A műtéti kezelés lehet a porc helyreállítása, a csont deformitásának javítása vagy a fájdalomcsillapítás céljából. Az artroszkópos műtét a porc javítására irányul, míg a csontsebészeti műtét a deformitás javítását célozza meg. Az implantátumok, például a protézisek is bele tartozhatnak a műtéti kezelések közé, ahol az elpusztult porcot kicserélik a műanyag vagy fém implantátumra.

 

Végül, fontos megemlíteni, hogy a legtöbb esetben a legjobb eredmény a konzervatív és műtéti kezelések kombinációjából érhető el. Az egyes esetekre szabott kezelési terv fontos, így fontos, hogy a páciens orvosával konzultáljon a lehető legjobb kezelési opciók kiválasztásához.

Porckopás diagnózisa és kezelése