Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

A porckorongsérv okai és kockázati tényezői

2023. 04. 27. 15:44:06 hillvital.hu
Cikkek a témában

- A porckorongsérv okai és kockázati tényezői

- A porckorongsérv tünetei - A porckorongsérv megelőzése
 

A porckorongsérv egy olyan állapot, amikor a gerincvelő körüli porckorong elmozdul, kitüremkedik vagy megreped.

 

Ez nyomást gyakorolhat az idegekre vagy a gerincvelőre, ami különböző tüneteket okozhat

 

Kialakulásának több különböző oka, illetve kockázati tényezője is lehet, melyek közül az alábbiakban megemlítünk néhányat:

 

Természetes öregedés: Az idővel járó normális öregedési folyamatok hatására a porckorongok elveszíthetik rugalmasságukat, és könnyebben megrepedhetnek vagy kitüremkedhetnek. Ez fokozza a porckorongsérv kialakulásának kockázatát.

 

Sérülések: Az erőteljes fizikai tevékenységek, sportbalesetek, balesetek vagy trauma, például autóbalesetek során bekövetkező sérülések is okozhatnak porckorongsérveket. Az ilyen típusú sérülések hatására a porckorongok megkárosodhatnak, elmozdulhatnak vagy kitüremkedhetnek.

 

Ismételt stressz: Bizonyos tevékenységek, amelyek hosszú ideig tartó ismételt stresszt gyakorolnak a gerincre, például nehéz tárgyak emelése, erőteljes testmozgás vagy rossz testtartás megtartása, szintén hozzájárulhatnak a porckorongsérv kialakulásához.

 

Genetikai hajlam: Az öröklött genetikai tényezők is szerepet játszhatnak a porckorongsérv kialakulásában. Ha családtagjaid között már előfordult porckorongsérv, akkor fokozott kockázatod lehet a betegség kialakulására.

 

Elhízás: Az elhízás növelheti a porckorongsérv kockázatát. Az extra testsúly fokozott terhelést jelent a gerincre és a porckorongokra, ami hosszú távon növelheti a sérülés kockázatát.

 

Rendellenes testtartás: Rossz testtartás, például görnyedt tartás, hosszú ideig tartó rossz testtartás munkahelyen vagy az ülőmunka következtében is okozhatja a porckorongsérv kialakulását.

 

Dohányzás: A dohányzás is hozzájárulhat a porckorongsérv kialakulásához. A dohányzás csökkenti a véráramlást és az oxigénellátást a porckorongokban, ami csökkenti a rugalmasságukat és hajlamosabbá teszi őket a sérülésekre, beleértve a porckorongsérv kialakulását is.

 

Szakmák vagy tevékenységek jellege: Bizonyos szakmák vagy tevékenységek is fokozott kockázatot jelenthetnek a porckorongsérv kialakulására. Például olyan munkák, amelyek hosszú ideig tartó ülésre vagy ismételt nehéz tárgyak emelésére kényszerítenek, például tehergépkocsi-vezetők, emelők, vagy nehéz fizikai munkát végzők esetében nagyobb a porckorongsérv kialakulásának kockázata.

 

Egyéb tényezők: Számos egyéb tényező is hozzájárulhat a porckorongsérv kialakulásához, például csontdegeneratív betegségek (pl. osteoarthritis), gyulladásos állapotok (pl. reumatoid artritisz), genetikai rendellenességek, anyagcsereproblémák és egyéb egészségügyi állapotok.

Derékfájás

 

Tartalomhoz tartozó címkék: porckorongsérv porckorongsérv okai