Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

A porckorongsérv tünetei

2023. 04. 27. 19:16:21 hillvital.hu
Cikkek a témában
 

A porckorongsérv egy olyan állapot, amikor az intervertebralis lemez, ami a gerinc csigolyái között található, kiboltosul vagy kitüremkedik, és nyomást gyakorol az idegekre vagy az agyvelőre.

 

Ez többféle tünetet okozhat, amelyek súlyossága és jellege attól függ, hogy hol helyezkedik el a sérült lemez és mekkora nyomást gyakorol az idegekre.

 

Derékfájás: Az egyik leggyakoribb tünet a derékfájás, ami az érintett területen jelentkezik. A fájdalom lehet enyhe vagy súlyos, és általában az érintett csigolyaszint fölötti területre lokalizálódik.

 

Sugárzó fájdalom: A porckorongsérv okozhat olyan fájdalmat, ami a gerincvelőből vagy az idegekből ered, és más testrészekbe sugárzik. Például, ha az alsó hát alsó részén található porckorongsérv nyomást gyakorol az ischiadicus ideg (ülőideg), a fájdalom átterjedhet az alsó háton, a faron, az alsó végtagon és a lábujjakon is.

 

Gyengeség és zsibbadás: A porckorongsérv nyomást gyakorolhat az idegekre, ami gyengeséget és zsibbadást okozhat az érintett testrészben. Ez leggyakrabban az alsó végtagokra, például a lábakra és a lábujjakra terjedően jelentkezik.

 

Reflexzavarok: A porckorongsérv befolyásolhatja az érzékelést és a reflexeket is. Bizonyos esetekben csökkenhetnek vagy hiányozhatnak a reflexek az érintett területen.

 

Mozgáskorlátozottság: Az erős fájdalom és az idegekre gyakorolt nyomás miatt a porckorongsérv korlátozhatja a mozgást és a normális tevékenységek végzését, például a járást, a hajlítást és a felemelést.

 

Egyéb tünetek: Egyes esetekben a porckorongsérv más tüneteket is okozhat, például érzékenység változásait az érintett területen, izomgörcsöket, fejfájást vagy általános rossz közérzetet.

 

A tünetek jelenléte, főleg abban az esetben ha egyszerre több is jelentkezik, porckorongsérv jelenlétére utal.

 

A porckorongsérv azonosítása szakorvosi vizsgálattal történik, és általában több lépésből állhat.

 

Anamnézis: Az orvos először kikérdezi a beteget a panaszairól, a tüneteiről, az előzőleg tapasztalt fájdalomról vagy sérülésekről, valamint az általános egészségi állapotáról. Az anamnézis segíthet az orvosnak azonosítani azokat a tényezőket, amelyek hozzájárulhatnak a porckorongsérv kialakulásához.

 

Fizikális vizsgálat: Az orvos megvizsgálja a beteget, különös tekintettel a gerinc és az érintett területek állapotára. Megfigyeli az esetleges mozgáskorlátozottságot, az izomgyengeséget, az érzékenység változásait és az esetleges reflexzavarokat.

 

Képalkotó vizsgálatok: Az orvos rendelhet röntgen-, MRI- (mágneses rezonancia) vagy CT-vizsgálatot (számítógépes tomográfia), hogy részletesebb képet kapjon a gerinc állapotáról és az esetleges porckorongsérvről. Az MRI általában a leggyakrabban használt képalkotó vizsgálat a porckorongsérv diagnosztizálására, mivel részletes képet ad a gerinc struktúráiról, beleértve a porckorongokat és az idegeket is.

 

Elektrodiagnosztikai vizsgálatok: Bizonyos esetekben az orvos elektrodiagnosztikai vizsgálatokat is elvégezhet, például az idegvezetési vizsgálatot vagy az EMG-t (elektromiográfia), hogy megvizsgálja az idegek vezetési sebességét és az izmok aktivitását, ami segíthet az idegkárosodás azonosításában.

 

Provokációs tesztek: Az orvos speciális provokációs teszteket is elvégezhet, amelyek során a beteg különböző mozgásokat hajt végre vagy bizonyos területeken nyomást gyakorolnak, hogy provokálják a tüneteket és megerősítsék a porckorongsérv jelenlétét.

Derékfájdalommal küzdő fiatal nő

 

Tartalomhoz tartozó címkék: porckorongsérv porckorongsérv tünetei