Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Mi az a reumatológia? Most részletezzük neked!

2024. 04. 18. 09:22:00 Hillvital

Te tudod, hogy mi a reumatológia? Most kiderül!

 

Nézzük elsőnek, hogy a reumatológia mivel foglalkozik

A reumatológia egy mozgásszervi megbetegedéssel foglalkozó szakág ami gyógyítja az izmokat, az ínakat, az ízületeket valamint a csontok merevségét és fájdalmát is gyógyítja.
 

Mit jelent a reumatológia?

A reumatológia jelentése: A reumatológia az orvostudomány egy ága, amely a reumatikus megbetegedésekkel foglalkozik. Ezek a betegségek az izmokat, csontokat, ízületeket, inakat és egyéb kötőszöveteket érintik. Lényegében a reumatológia a belgyógyászat egyik szakága és kifejezetten a mozgásszervek betegségeivel foglalkozik.

 

A reumatológiai betegségek már a lakosság közel 70%-át érintik és ráadásul korosztálytól függetlenül jelentkezhet.

 

A reumás betegségek rendkívüli nagy fájdalmat és merevséget okoznak az izmokban, a gerincben, az inakban és az ízületekben is. Ezek a tünetek tarthatnak akár több napig is de van akinek évekig is. Okozhat akár súlyos rokkantságot is. A kellemetlen fájdalom és merevség gyógyításához a reumás megbetegedés kezelése szükséges.

 

Minden olyan mozgásszervi panasszal, amely több héten keresztül át elhúzódik, és a mozgást akadályozza vagy fájdalommal, zsibbadással, esetleg ízületi merevséggel jár, azzal érdemes szakorvoshoz fordulni. Ilyen lehet például ha bármelyik ízületben két hétnél hosszabban merevséget, fájdalmat észlelünk vagy tartós derék- vagy hátfájástól szenvedünk. A betegek leggyakrabban gerincproblémákkal, végtagfájdalmakkal, ízületi gyulladásokkal, porckorong elváltozásokkal valamint csontritkulásos esetekkel fordulnak szakorvoshoz. 

 

Mivel foglalkozik a reumatológus?

A reumatológus olyan orvos, aki specializálódott az ízületek, izmok és a csontok betegségeire. A reumatológia a kötőszövetek, ízületek, izmok és csontok rendellenességeivel foglalkozik. A reumatológus diagnosztizálja és kezeli az olyan állapotokat, mint például az ízületi gyulladások (például reumás ízületi gyulladás), autoimmun betegségek (például lupus erythematosus, rheumatoid arthritis), osteoarthritis, csontbetegségek (például csontritkulás), valamint a lágyrész reumatikus betegségeit.

 

A vizsgálat a beteggel való beszélgetéssel kezdődik, amikor kikérdezik őt az előzményekről, eddigi betegségekről, családi kórelőzményekről.

Ezt követi az általános fizikai vizsgálat, ahol az esetleges belgyógyászati betegségek figyelembe vételével, illetve különös tekintettel a mozgásszervekre, tartási rendellenességekre, izomerőre, reflexekre, majd neurológiai vizsgálatra is sor kerül. Mivel a reumatológiai problémák általában más betegségekkel, belgyógyászati és egyéb kórképekkel is összefügghetnek, ezért a reumatológus gyakran konzultál más, társ szakterületek szakorvosaival is.
 

Senki sem szeretne reumatológiára kerülni, éppen ezért érdemes megelőzni a bajt és kisebb fájdalom esetén gyógynövényes balzsamokat használni. A Gyógyfüves Mesterbalzsam 12 gyógynövényt tartalmaz és minden mesterséges összetevőtől mentes. Próbáld ki te is!
 

Reumatológiai vizsgálat.