Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

A sípcsont fájdalom gyakori okai és kezelési módjai

2024. 04. 22. 10:01:00 Hillvital

A sípcsont fájdalom okai, fajtái és kezelése. Érdemes először is tudni, hogy a sípcsont fájdalomnak milyen tünetei vannak, ezt rövid pontokban fel is soroljuk neked:

-          duzzanat

-          véraláfutás

-          merevség

-          melegség

-          pirosság

-          viszketés

-          kihűlés

-          gyengeség
 


A sípcsont fájdalomnak vannak fajtái is, annak megfelelően, hogy a sípcsontban pontosan milyen jellegű fájdalom jön létre. És valamilyen szinten lehet arra következtetni, hogy milyen betegség is okozhatja.

 

Nézzük a sípcsont fájdalom leggyakoribb fajtáit:

 

A görcsös sípcsont fájdalom:

Ez leginkább egy izomfájdalmakra jellemző, vagyis izomhúzódás, izomszakadás és izomgörcs. De jelentkezhet érrendszeri betegség esetén is a görcsös fájdalom. Ez viszont nem köthető pontosan helyhez úgy mint az izomgörcs.

 

A belenyilalló sípcsont fájdalom:

Ez a fájdalom villámcsapásszerűen jön létre és az erőssége is magas. Ez gyakran lehet izomeredetű fájdalom is.

 

Sípcsont zúzódás:

A sípcsont zúzódás rendkívül gyakori a sportolók és a gyerekek körében. Ennek leggyakoribb oka a sípcsont környékét érő külső behatások, kisebb balesetek. Kisebb sérülés esetén nincs ok az aggodalomra, a zúzódás akár napokon belül is gyógyulhat. A gyógyulást elősegíthetjük helyi alkalmazású krémek segítségével. Ilyen lehet például a fekete nadálytő balzsam is. Nagyobb sérülés esetén ha a fájdalom extrém mértéket vesz, illetve nem vagy nagyon nehezen gyógyul, akkor érdemes vele orvoshoz fordulni. 

 

Egy pontbéli sípcsont fájdalom:

Ilyenkor a fájdalom egy meghatározott ponton alakul ki és nagyon erőteljes. Hasonló mint egy csonttöréses fájdalom, viszont pihentetés hatására mindig elmúlik.A sípcsonton valamint a környékén létrejött fájdalmat okozhatják csontok, izmok, ínszalagok, erek, idegek is ezért is fontos megismerni, hogy milyen okai lehetnek és ezek az okok milyen betegségre utalhatnak akár. 

 

Az otthoni öndiagnózis nem helyettesíti az orvosi diagnózist, így ez a cikk inkább csak támpontot nyújthat.

 

 

Az éjszakai sípcsont fájdalom különböző okokra vezethető vissza.

 

Túlzott terhelés vagy edzés: Az intenzív edzés vagy a hirtelen növekvő terhelés a láb izomzatában és inaiban feszültséget okozhat, különösen akkor, ha az izmok vagy inak nem szoktak hozzá a terheléshez.

 

Sérülés vagy rándulás: Sérülések, például ficamok vagy rándulások is okozhatnak éjszakai fájdalmat a sípcsont környékén.

 

Lapos láb vagy túlzott pronáció: A láb ívének hiánya vagy a lábfej túlzott befelé fordulása (pronáció) hosszú távon feszültséget okozhat a sípcsont környékén.

 

Túl szoros cipők: Szűk, szoros cipők viselése nyomást gyakorolhat a lábfejre és a sípcsont területére, ami fájdalmat okozhat.

 

Izomgörcsök vagy gyulladás: Az izmok görcsei vagy gyulladása is éjszakai fájdalmat okozhat a sípcsont területén.

 

Idegbecsípődés: Az idegek becsípődése vagy nyomása is fájdalmat okozhat, és az éjszakai pihenés során lehet, hogy észrevehetőbb lesz.

 

Stresszfraktúra: Hosszabb időn keresztül tartó, ismétlődő stressz vagy terhelés a csontokban stresszfraktúrát okozhat, ami éjszakai fájdalommal járhat.

 

Csontritkulás: A csontok általános gyengülése vagy csontritkulás is okozhat fájdalmat a láb és a sípcsont területén.

 

 

Nézzük is milyen okok állhatnak a sípcsont fájdalom mögött:
 

Az izomhúzódás az egyik leggyakoribb oka a lábfájdalmaknak. Ez egy-egy izom hirtelen történő túlhúzásával szokott kialakulni. Egy nagyon erős megrántás akár izomszakadáshoz is vezethet. Ez pedig nagyon fájdalmas valamint lassan lehet csak kezelni. Nagyon megnehezíti a mindennapokat is. Az izomhúzódás a legtöbb esetben egy hirtelen sérülés pl. ütés, esés miatt alakul ki. Ha túlhasználódik az izom az is okozhat izomhúzódást. Ez az említett túlhasználat a fokozott fizikai aktivitás miatt is létrejöhet, de a rossz technikával való mozgás is okozhatja.
 

A tibiális anterior szindróma is állhat a háttérben. Ez a betegség kicsit összetettebb, mivel a sípcsont környéki izmok és az ínszalagok gyulladásával jár. Ez a betegség a leggyakrabban sporttevékenység miatt szokott kialakulni. A futók körében gyakori valamint olyan sportoknál ahol sokat kell ugrálni. Sokkal erősebben jelentkeznek azoknál a tünetek akiknek lúdtalpuk vagy bütykük van. Az elkerülés érdekében nagyon fontos a megfelelő sportcipő használata valamint egy gyógytornász alkalmazása.
 

Az ínhüvelygyulladás szintén egy mozgás miatt kialakuló sérülés ami leginkább az ismétlődő mozgás miatt jön létre. Az ínhüvelygyulladás a leggyakrabban az túlhasználat miatt szokott kialakulni, de akár sérülés vagy hirtelen erőfeszítés miatt is kialakulhat. Az apró szakadások az ínhüvelyben begyulladhatnak, akár be is dagadhatnak és nagyon érzékennyé tehetik az adott végtagot. A kialakulásának az esélyeit növeli a lúdtalp és a nem megfelelő cipő hordása.
 

Az izomgörcsök önkéntelen izomösszehúzódások amelyek fájdalommal is járhatnak. A sípcsont környékén is jelentkezhet izomgörcs. Valószínűleg az izomgörcsök oka az lehet, hogy a fáradt és merev izmok nem képesek kontrollálni az összehúzódásokat. Ha nagyon gyakran jönnek létre izomgörcsök, akkor mindenképpen érdemes egy szakorvoshoz fordulni.

 

A jobb, illetve bal sípcsont fájdalom isiász miatt is létrejöhet. Az isiász az ágyéki gerincből kiinduló ideg megnyomódásától szokott kialakulni. Ez a betegség zsibbadást és nagy fájdalmat okoz a derékban, a fenékben és a lábakban is. Ezt a betegséget okozhatja gerincsérv, gerinccsatorna-szűkület is. De az ágyéki gerinc izomegyensúlya ha felborul, akkor is kialakulhat.

 

A lábszárcsont fájdalom sérülés következtében is kialakulhat.  A lábszárcsont sérülése vagy törése fájdalmat, duzzanatot és mozgáskorlátozottságot okozhat. Ez lehet például sportsérülés, esés vagy baleset következménye.

 

 

A sípcsont melletti izomfájdalom gyakori okai

 

Túlzott terhelés vagy edzés: A sípcsont melletti fájdalom gyakran következik be, ha az adott izomcsoportot túlzottan terhelik vagy edzik meg, különösen olyan tevékenységek során, amelyekben az izmok nem szoktak hozzá a terheléshez.

 

Izomgörcsök: Az izomok görcsössé válhatnak, aminek számos oka lehet, például elégtelen hidratáltság, elektrolit-egyensúlyhiány vagy hirtelen mozdulatok.

 

Sérülés vagy rándulás: Fizikai sérülések, például rándulások vagy ficamok is okozhatnak izomfájdalmat a sípcsont mellett.

 

Feszült izomok: A hosszabb ideig tartó feszültség, stressz vagy rossz testtartás miatt az izmok feszültek lehetnek, ami fájdalmat okozhat.

 

Izomgyulladás: Gyulladásos folyamatok az izmokban, például túlzott edzés vagy fertőzés következtében, szintén izomfájdalmat okozhatnak.

 

Túlterhelési szindróma: Túlzott terhelés vagy ismétlődő stressz az izmokban túlterhelési szindrómát okozhat, ami izomfájdalommal járhat.

 

Idegbecsípődés: Az idegek becsípődése vagy nyomása is okozhat izomfájdalmat, különösen a sípcsont mellett.

 

Csontritkulás: Az izmokat körülvevő csontok gyengülése vagy csontritkulás is okozhat izomfájdalmat a sípcsont környékén.

 

Lábfájdalom más okból: Néha az alsó végtag más területein, például a lábfejen vagy a lábfej ízületeiben fellépő fájdalom is sugározhat a sípcsont melletti izmokra.


 


 

El is érkeztünk az utolsó ponthoz, mégpedig a kezeléshez.


Nagyon sok esetben gyógyszeres fájdalomcsillapítást szoktak ajánlani, de előtte érdemes kipróbálnod a természetes balzsamokat is. Mi a Maximum balzsamot tudjuk erre az esetre ajánlani neked ami 19 gyógynövény erejét hordozza magában.

 

A gyógytorna is sokat segíthet. Ezt a tartós fájdalommentesség eléréséhez szokták javasolni.
 

A fizikoterápia is nagyon hatásos módszer szokott lenni a sípcsont fájdalomra. A hatása nagyon gyors szokott lenni, ezért is annyira népszerű.
 

A minőségi étrend-kiegészítők szedése is ajánlott. Szükséges a D-vitamin és a kalcium valamint izomgörcsök esetén a magnézium.
 

A legrosszabb esetben ha a sípcsont fájdalmát valamilyen idegbántalom okozza, akkor szoktak szteroidos injekciót használni.
 


Vannak még otthon elvégezhető módszerek is amelyek segíthetnek, ezeket is bemutatjuk rövid pontokban:

-          jegelés

-          pihentetés

-          fásli használata

-          felpolcolás

Reméljük sokat tudtunk neked segíteni ebben a témában. Ha az otthoni kezelést választod és nem múlik a fájdalom napok múlva sem, akkor mindenképpen ajánlott egy szakorvos felkeresése.
 

A sípcsont fájdalom gyakori okai és kezelési módjai