Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Csicseriborsó: élettani hatásai és felhasználási módjai

2023. 06. 20. 11:57:00 hillvital.hu

A csicseriborsó leginkább Indiában, Afrikában és Latin-Amerikában elterjedt, az egyik fő fehérjetartalmú táplálékforrás. A csicseriborsó hatása és felhasználása következik.
 

Azt már tudjuk, hogy a csicseriborsó finom de emellett azt is tudni kell, hogy milyen egészséges is. 
 

Rendkívül nagy rosttartalommal rendelkezik, ezért kiváló székrekedés ellen. Rendszeresen fogyasztva csökkenti a koleszterinszintet, így ezáltal csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának esélyét is. Csicseriborsó glikémiás index: 28, tehát nagyon alacsony a glikémiás indexe.  A glikémiás index leegyszerűsítve azt fejezi ki, hogy az adott élelmiszerek milyen gyorsan szívódnak fel szervezetünkben, és milyen sebességgel emelik fel a vércukorszintet.

Pektintartalma révén lassítja az étkezések utáni gyors 
vércukorszint- emelkedést, ezért cukorbetegek is bátran fogyaszthatják. De sportolók, idősek, fogyókúrázók is kedvelt eledele. Nagy a protein-, antioxidáns- és vastartalma. Mindemellett segíti az emésztést és tisztítja a bélfalakat.

 

A konyhában is nagyon sokoldalú a csicseriborsó felhasználása.
 

Elsősorban krémlevest készíthetünk belőle, akár kombinálhatjuk más növényekkel is (sárgarépakrumpli, sütőtök). Keverhetjük salátákba, rakott ételekbe, töltelékekbe, de ledarálva készíthetünk belőle fűszeres pogácsát is. Azt tudni kell azonban, hogy a csicseriborsónak hosszú a főzési ideje. A száraz csicseriborsót legalább egy napig kell áztatni. 
 

Főzés előtt mossuk át alaposan, majd akár 3-4 órán át is főzhetjük. Ajánlatos forró, sós vízben áztatni, tehetünk bele egy-két kávéskanál szódabikarbónát is. Lisztjéből ízletes lepényt készíthetünk.
 

Fűszeres sült csicseriborsó recept
 

Nincs szükségünk hozzá sok mindenre:

- 50 gramm csicseriborsó
- 1 evőkanál 
olívaolaj

- 1 evőkanál vegyes fűszer, ízlés szerint tehetsz rá bármit (só, bors, pirospaprika, fokhagyma-granulátum, kömény)


Áztasd be a csicseriborsót egy éjszakára. Másnap csepegtesd le, és itasd le róla a nedvességet (Ha konzerves csicseriborsót veszel, akkor nem kell beáztatni, így időt spórolsz). Keverd el az olívaolajat a fűszerekkel, azután forgasd bele a csicseriborsót. Végül tedd egy tepsibe, és süsd aranybarnára!

 

Csicseriborsó egy tálban.