A csicseriborsó leginkább Indiában, Afrikában és Latin-Amerikában elterjedt, az egyik fő fehérjetartalmú táplálékforrás. A csicseriborsó hatása és felhasználása következik.
Azt már tudjuk, hogy a csicseriborsó finom de emellett azt is tudni kell, hogy milyen egészséges is.
Rendkívül nagy rosttartalommal rendelkezik, ezért kiváló székrekedés ellen. Rendszeresen fogyasztva csökkenti a koleszterinszintet, így ezáltal csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának esélyét is. Csicseriborsó glikémiás index: 28, tehát nagyon alacsony a glikémiás indexe. A glikémiás index leegyszerűsítve azt fejezi ki, hogy az adott élelmiszerek milyen gyorsan szívódnak fel szervezetünkben, és milyen sebességgel emelik fel a vércukorszintet.
Pektintartalma révén lassítja az étkezések utáni gyors vércukorszint- emelkedést, ezért cukorbetegek is bátran fogyaszthatják. De sportolók, idősek, fogyókúrázók is kedvelt eledele. Nagy a protein-, antioxidáns- és vastartalma. Mindemellett segíti az emésztést és tisztítja a bélfalakat.
A konyhában is nagyon sokoldalú a csicseriborsó felhasználása.
Elsősorban krémlevest készíthetünk belőle, akár kombinálhatjuk más növényekkel is (sárgarépa, krumpli, sütőtök). Keverhetjük salátákba, rakott ételekbe, töltelékekbe, de ledarálva készíthetünk belőle fűszeres pogácsát is. Azt tudni kell azonban, hogy a csicseriborsónak hosszú a főzési ideje. A száraz csicseriborsót legalább egy napig kell áztatni.
Főzés előtt mossuk át alaposan, majd akár 3-4 órán át is főzhetjük. Ajánlatos forró, sós vízben áztatni, tehetünk bele egy-két kávéskanál szódabikarbónát is. Lisztjéből ízletes lepényt készíthetünk.
Fűszeres sült csicseriborsó recept
Nincs szükségünk hozzá sok mindenre:
- 50 gramm csicseriborsó
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál vegyes fűszer, ízlés szerint tehetsz rá bármit (só, bors, pirospaprika, fokhagyma-granulátum, kömény)
Áztasd be a csicseriborsót egy éjszakára. Másnap csepegtesd le, és itasd le róla a nedvességet (Ha konzerves csicseriborsót veszel, akkor nem kell beáztatni, így időt spórolsz). Keverd el az olívaolajat a fűszerekkel, azután forgasd bele a csicseriborsót. Végül tedd egy tepsibe, és süsd aranybarnára!