A télről sok embernek jut eszébe a sütőtök.
Felvidítja a borús napokat, javítja a hangulatunkat. De sok más pozitív hatása is van a sütőtöknek az egészségünkre nézve! Nézzük, mire gondolunk! A sütőtök három szempontból is jó választás: egészséges, finom és olcsó.
A sütőtök a tökfélék családjába tartozik, rokonai a főzőtök, laskatök, cukkini, patisszon, görögdinnye és az uborka is. Ezért nem meglepő, hogy több mint 90% víz. Húsán és magján kívül még a virága is ehető.
Azt tartják, hogy akkor finom igazán a sütőtök, ha már az első fagy megcsípte. Így tehát meg kell várni az első fagyos napokat, és utána betakarítani.
Most pedig ismerkedjünk meg a jótékony hatásaival!
A sütőtök magas cukor-, fehérje- és rosttartalommal rendelkezik, vagyis a tápértéke nagyon magas. Fő hatóanyaga a karotin. Ásványi anyagok közül megtalálható benne: kalcium, cink, mangán, réz, vas és foszfor. Tartalmaz C-, A-, B1-, B2-, B3- és B6- vitamint. A sütőtök alkalmas gyulladásos betegségek kezelésére, különösen a megfázásos, meghűléses megbetegedések esetében. De alkalmazható tüdőgyulladás és egyéb tüdőkárosodások kezelésére is, valamint enyhíti az allergikus köhögést, tüsszögést, csökkenti az asztmás rohamokat. Elsősorban prosztatanagyobbodásra és vizelési problémákra van jó hatással. Pirított sós magja igen gazdag esszenciális olajokban, ízletes és egészséges ropogtatnivaló.
Nézzük a sütőtök további jótékony hatásait.
- A sütőtök alkalmas lehet gyulladásos eredetű betegségek kezelésére.
- Hatékony még a megfázásos, meghűléses megbetegedések esetében.
- Enyhíti az allergia okozta tüsszögést, valamint csökkenti az asztma okozta tüneteket.
- Fogyasztása javít a bőrünk állapotán, nagy segítséget jelent a pattanások kezelésében.
- A sütőtök fogyasztást már a népi gyógyászatban is ajánlották, hashajtó és béltisztítóként. Emellett segít az emésztés gondokkal küzdőkön.
- Serkenti a máj működést, és segít a szív és koszorúér problémák megelőzésében.
- Alacsony kalóriatartalma miatt fogyókúrázóknak is ideális.
A főzőtök is egészséges, bár nincs benne annyi tápérték, mint a sütőtökben. Viszont ásványi anyagokban bővelkedik, ezért nagy szüksége van rá a szervezetünknek.
A sütőtököt sülve a legfinomabb fogyasztani, de ivólé formájában is kiváló. Pici babáknak ízletes sütőtökpüré készíthető belőle.
Legközelebb egy finom sütőtökös desszertet ajánlunk kedves olvasóinknak.
Érdekesség, hogy sütőtököt az Antarktisz kivételével szinte minden földrészen termesztenek és fogyasztanak.
A sütőtök jótékony hatásait már az indiánok is ismerték és alkalmazták kígyómarásra, valamint a segítségével szeplők eltüntetésére is.